Tri udruge bliske SDP-u BiH, Antifašistička akcija (AFA) Mostar, SABNOR Mostar i OKC “Abrašević”, za petak su najavile  prosvjed pod nazivom “Za Mostar bez fašizma”, u sklopu kojega od gradske Uprave, između ostalog, traže preimenovanje ulice kardinala Stepinca i obnovu i zaštitu spomen kompleksa „Partizansko groblje“.


I unatoč činjenici da je fašizam poražen padom Musloinijevog  režima, još u rujnu 1943., mostarski jugonostalgičari, pod krinkom navodne borbe protiv fašizma žele provesti određene ideološke mjere.

Tako se na njihovom udaru našla i ulica blaženog kardinala Alojzija Stepinca, jedne od žrtava komunističkog terora, koji je na temelju iznuđenih izjava i lažnih svjedočanstava, čak i krivotvorenih dokumenata, od strane komunističkog režima, nevin  osuđen 11. listopada 1946. na 16 godina zatvora i prisilnog rada te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava.

>>Mostar: Podpredsjednik Federacije BiH položio vijenac na partizanski spomenik ukrašen jugoslavenskom zastavom

Uz preimenovanje ulice kardinala Stepinca, traže i preimenovanje ulica Mile Budaka, Jure Francetića te Vokića i Lorkovića, koje su ta imena dobile u ratnim devedesetim.

Zanimljivo je da mostarski jugonostalgičari, skriveni iza navodnog antifašizma prosjvjede najavljuju  ispred gradske Uprave, umjesto da svoje nezadovoljstvo usmjere pred zgradu mostarskog SDP-a, jer je upravo ta stranka u nekoliko navrata blokirala inicijative za brisanjem ulica Lorkovića, Budaka i Francetića iz Mostara.

Predlagač ovih izmjena bio je  mostarski  HDZ, koji je tražio da se zajedno sa imenima ustaških prvaka makne i Titova ulica, kao i ulice drugih komunističkih prvaka, što je mostarskim SDP-ovcima, naravno, bilo neprihvatljivo.

>>Mostarsko partizansko groblje podignuto na kostima žrtava komunističke represije

Uz rečeno, mostarski „antifašisti“ traže i zaštitu spomen kompleksa „Partizansko groblje“, izgrađenog u neposrednoj blizini nekadašnje vojarne „Zapadni logor“, gdje su vršene masovne likvidacije ratnih zarobljenika  tijekom 1945. i 1946. godine, pa se stoga osnovano sumnja da je partizansko groblje, stadion Zrinskog i okolne zgrade, ciljano podignute kako bi se skrili dokazi o masovnim zločinima Titovih komunista u gradu na Neretvi.


I. Pehar