Vjernici župe Sinac počeli su jučer sa prikupljanjem potpisa protiv načina iskopavanja posmrtnih ostataka na masovnoj grobnici u Tupalama, doznajemo od don. Stanka Smiljanića, župnika u Sincu.


Sumještani, rodbina i prijatelji civilnih žrtava, koje su komunisti, bez suda i porote, 12. rujna 1946. mučki pogubili na lokalitetu Tupale, prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina na koji su njihovi posmrtni ostatci otkopavani u Tupalama 24. i 25. listopada 2013.

-Mi potomci žrtava koje su komunisti 12. rujna 1946. kao nevine pobili u Tupalama i mi vjernici župe Sinac kao njihovi sumještani, rođaci, prijatelji... prosvjedujemo protiv načina na koji su njihovi posmrtni ostatci otkopavani u Tupalama 24. i 25. listopada 2013. Nije to učinjeno ni stručno ni s dužnim poštovanjem prema žrtvama, a i prema svima nama koji smo čuvali spomen na njih i molili se na mjestu njihova ubojstva – stoji u prosvjednom pismu.


Potpisnici su zgroženi načinom na koji je ekshumacija obavljena.

-Bagerom su jednostavno iskopani njihovi posmrtni ostatci, natovareni na kamion i tako kao neka bezvrijedna građa odloženi u groblje u Otočcu. Umjesto toga sve je trebalo biti napravljeno na sasvim drugi način, kako to struka predviđa – zahtjevaju sumještani žrtava pobijenih 12. rujna 1946.


Uz jasno upozorenje da se s ovakvom praksom prekine, vjernici župe Sinac najavljuju i gradnju spomen - obilježja na mjestu njihova ubojstva.

-Zbog svih do sada napravljenih propusta, namjernih ili nenamjernih, tražimo da u naše mrtve ubuduće dirate samo uz naše odobrenje, i to preko našega župnika. Mi ćemo se u međuvremenu dogovoriti što učiniti nakon svega ovoga. Unaprijed samo znamo da ćemo svakako podignuti spomen-obilježje na mjestu njihova ubojstva i da ćemo ih dostojno pokopati gdje mi držimo da je najbolje – poručuju župljani Sinca.

Potpisi su također jučer prikupljani  u Ličkom Lešću i Prozoru

 

T. R.

 

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet