Vlč. Stanku Smiljaniću, župniku župe Sinac, nije dozvoljeno pristupiti mjestu ekshumiranja posmrtnih ostataka iz masovne grobnice Tupala. Također, od organizatora je „zamoljen“ da se u tome ne izlazi u javnost, što će, kako navodi u iskazu objavljenom na portalu Župe Sinac, pamtiti cijeli život.

Vlč. Smiljanić u iskazu objavljenom na Internet stranici župe Sinac navodi kako je o postojanju masovne grobnice na Tupalima doznao odmah nakon dolaska u ovu župu.

-Dolaskom u župu Sinac, prije tri godine, i upoznavanjem ljudi i mjesta saznao sam i za masovnu grobnicu iz 1946. godine gdje su komunističke vlasti nakon rata pobile civile i zakopali ih na Tupalama. Saznao sam i da su ubijeni 12. rujna 1946. i da broj ubijenih nije poznat (na križevima ima 19. upisanih  imena) – navodi vlč. Smiljanić.

Svake je godine održavana sv. Misa na samom mjestu ubojstva.

-U razgovoru sa susjednim župnikom L. Lešća vlč. Ivicom Miškulinom dogovorio sam da svake godine (subota nakon Male Gospe) imamo sv. Misu za ubijene na samom mjestu ubojstva te da pokušamo preko župljana i rodbine doći do kakvih saznanja o ubijenima, načinu i razlogu ubojstva. Prve godine (2011.) održali smo misno slavlje zajedno sa rodbinom ubijenih i našim župljanima. 2012.godine pozvali smo gospićko-senjskog biskupa Milu Bogovića da predvodi misno slavlje što je biskup i učinio zajedno sa svim svećenicima otočkog dekanata. Ove godine sv. Misu predvodio je vlč. Josip Šimatović, župni vikar iz Gospića (rodom iz Otočca) – navodi u svome iskazu vlč. Smiljanić.

Postupak iskopavanja posmrtnih ostataka nevino ubijenih na Tupalama u Sincu pratio  je od samog početka (24. listopada ove godine) ali mu je bio onemogućen pristup masovnoj grobnici.

-Kad sam saznao da su nekakvi strojevi na mjestu grobnica odmah sam se uputio provjeriti o čemu se radi (pomislio sam da je počelo uređenje grobnih mjesta, kako je gradska uprava i obećala) ali me policija zaustavila i zabranila pristup samim grobnicama. Sutradan (25.listopada) nazvali su me službenici koji su osiguravali prostor grobnica i zatražili susret sa mnom u župnom uredu (iako sam ja tražio da dođem na Tupale opet mi je onemogućeno!) – istaknuo je u svome iskazu župnik Sinca.

Razgovarao je sa organizatorima ekshumacije na Tupalama, a kako navodi šokirala ga je zapovijed o „omerti“, koju je dobio tijekom jednog od razgovora.

-Iz razgovora izdvajam jednu rečenicu, koju ću valjda pamtiti cijeli život: Nemojte da ovo izlazi u javnost! – navodi vlč. Stanko Smiljanić.

Tvrdi kako mu nije dozvoljeno nazočiti pokopu na otočkom groblju.

- Kad sam goste  upitao zašto su uopće došli odgovorili su da mi predaju križeve sa grobnih mjesta. Križeve sam preuzeo i stavio ih pred župni ured, iako je te križeve postavila rodbina ubijenih i trebali bi njima pripadati. Saznao sam da će kosti ubijenih biti pokopane na otočkom groblju te nadležne opet zamolio da budem prisutan kod prenošenja i polaganja posmrtnih ostataka te da se za njih pomolim - opet sam odbijen izgovorom sudskog naloga. Pomislio sam da mi se uskraćuje najnormalnija stvar, kao svećeniku, i sjetio sam se rodbine ubijenih koja ništa nije znala, a i danas malo zna – navodi dalje župnik Sinca u svome iskazu.

O svemu je, naravno, odmah izvijestio mons. Milu Bogovića.

-31.listopada posjetio me je biskup Mile Bogović, kojeg sam izvijestio o iskapanju i prenošenju kostiju u Otočac. Posjetili smo grobna mjesta na Tupalama, gdje smo pronašli ostatke kostiju na površini, nakon iskopavanja. Kosti smo uzeli sa sobom, Biskup je o tome javno i progovorio - i nitko od nadležnih nije reagirao. Dobili smo i mišljenja članova Komisije za hrvatski martirologij HBK i BK BiH, dr Jure Krište i fra Miljenka Stojića koji su jasno rekli da je otkopavanje izvršeno sa dosta nepravilnosti i nestručnosti - i opet nikom ništa. O svojim zamjerkama članovi Komisije su i javno progovorili – navodi vlč. Smiljanić.

Osvrnuo se i na prosvjedno prikupljanje potpisa, koje je počelo ovih dana.

-Ovih dana rodbina i vjernici naših župa počeli su prikupljanje potpisa i prosvjedom protiv načina otkopavanja žrtava na Tupalama. Je li tajnost i pokazivanje sudskog naloga slika današnjeg društva i mjerilo protiv moralnih i ljudskih vrednota, (ne) poštivanja i mrtvih i živih, pokazat će vrijeme. Mrtvima neka dobri Bog udijeli pokoj vječni, a živima da snagu da nose – zaključio je u svome iskazu vlč. Stanko Smiljanić, župnik Sinca.

 

R. Horvat

 

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama