Zagrebački  gradonačelnik Milan Bandić sada je ključna osoba za pitanje promjene imena Trga maršala Tita u Zagrebu. Ima najveći broj zastupničkih mjesta u Gradskoj skupštini. SDP svoj stav apsolutne privrženosti Titu sigurno ne će mijenjati. Nova okolnost je međutim HDZ i odluka Gradske organizacije HDZ-a Grada Zagreba da sa svoje strane krenu u borbu za novo ime Trga. Značajna je činjenica da je na čelu Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova sada upravo član HDZ-a,  Zoran Piličić.


HDZ je puno godina šutio, snosi odgovornost za produbljivanje problema, no sada tvrdi da započinje novom političkom stranicom. Nažalost  odluku ne može provesti jer u gradskoj vlasti, skupa sa svojim koalicijskim partnerima - HSP-om dr. Ante Starčević i BUZ-om -   sudjeluje s tek deset zastupnika. I doista, inicijativa je zapela već na prvoj stepenici. Na sjednici Odbora održanoj 12.studenoga – javnosti je poznato -  odbijen je prijedlog da pitanje uopće bude uvršteno na dnevni red sljedeće skupštinske sjednice. Odbila ga je naime i Lista Milana Bandića – na koju se potiho, iako sa stvarno minimalnim očekivanjima, računalo. Milan Bandić davao je naime raznovrsne izjave o ovom pitanju, pa je naivan čovjek mogao pomisliti da nešto i misli.

Na sjednici Odbora Milan Bandić se pojavio osobno. Žučljivo je branio svoj stav. Ali -  kakav je stav Milana Bandića?!

U prvoj polovici svibnja, uoči održavanja gradskih izbora, Građanska inicijativa  Krug za trg obratila se svim strankama tražeći od njih očitovanje o pitanju imena Trga maršala Tita. Pozivala je članove i pristaše da glasuju za one koji su za promjenu imena Trga. Pritisnut neizvjesnošću o ishodu izbora, Milan Bandić poručivao je tada da on jest za promjenu imena Trga, pod uvjetom da se u Gradskoj skupštini postigne konsenzus svih stranaka!

>>Maja Runje: SDP, HSS, HSLS, HNS, Nezavisna lista Milana Bandića, Hrvatski laburisti i Nezavisna lista Tatjane Holjevac su se izjasnili za Tita

Sada, na sjednici Odbora za imenovanje naselja, ulica i trgova, svečano je objavio svoj novi stav. On ne želi odlučivati. Treba organizirati  referendum, pa neka građani odluče!

>>Bandić najavio referendum o preimenovanju Trga maršala Tita

Svi znamo: Milanu Bandiću najbolji je pristup onaj koji vodi glasovima, pa ma kakav taj bio. U svojim džepovima uvijek drži nekoliko maski za lice! Često su i vješto oblikovane - u dvjema prilikama uspio je dobiti čak i naše glasove! Ipak, fantastična  virtuoznost oblikovanja ovih “stavova”  - konsenzus i referendum! - prelazi mjeru, uvredljiva je za zdravi razum.  I jedna i druga ideja ne znače baš ništa. Puko su izmotavanje. Tek su pokušaj da se lagano prikrije crvena zvijezda petokraka na reveru kaputa! Tito je očito stara Bandićeva ljubav. Blizak je Tito Bandićevu srcu!

Sljedeća sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba – ona na  kojoj se trebalo odlučivati o imenu Trga da to gradonačelnik Bandić nije spriječio oštrim, smutljivim monologom - održat će se 28. studenoga 2013. Članovi Kruga za trg  pozivaju na prosvjed pred ulazom u Staru gradsku vijećnicu u Ulici Ćirila i Metoda na Gornjem gradu, u 10 sati. Žele gradonačelniku i vijećnicima pokazati da ne misle odustati. Osjećaju, sjećaju se, znaju da je Tito bio jugoslavenski komunistički zločinac.

 

Maja Runje, Građanska inicijativa Krug za trg Zagreb

 

Vezani članci:

-Fra Miljenko Stojić: 'Milane Bandiću zadužen si za uklanjanje imena trga maršala Josipa Broza Tita, Herceg – Bosna te poziva!'

-'Pozivamo kameleona Bandića da pokaže svoju slobodu i ljudskost i napokon smogne snage promijeni ime najljepšeg zagrebačkog trga'

-Zagrebački HDZ: Milan Bandić veliča totalitarni komunistički režim

-Milan Bandić tužbama zaprijetio HDZ-ovim zastupnicima: 'Komunistička partija i Tito poveli su ovaj narod u narodnooslobodilački rat'

-Jedina ostavština Stipe Mesića je Milan Bandić