Središte za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH) Hrvatskog svjetskog kongresa uputilo je otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u kome traže konačnu promijenu imena Trga maršala Tita. Pozivajući se na nekoliko rezolucija i deklaracija, iz HSK ističu kako je Bandićeva inicijativa o referendumu krivo usmjerana.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

"Pridružujemo se onima koji od Vas, kao više puta opetovanog gradonačelnika Grada Zagreba, i od Vaše Nezavisne liste, koja ima većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini, traže da konačno promijenite ime Trga maršala Tita u Zagrebu, jer za to imate mandat i to ste dužni prema svojim biračima i prema velikoj većini hrvatskih građana. Već više od deset godina, naime, ovo traže brojne građanske udruge, istaknuti pojedinci i javni djelatnici.

Na to Vas obvezuju i: Rezolucija 1096 o mjerama uklanjanja nasljeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava, usvojena na Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe 27. lipnja 1996., kojom je Parlamentarna skupština pozvala zemlje Srednje i Istočne Europe pa i Republiku Hrvatsku da osude teška kršenja ljudskih prava za vrijeme totalitarnih komunističkih režima, javno izraze žaljenje zbog toga, jasno se ograde od tih zločina te poduzmu mjere na uklanjanju naslijeđa bivših komunističkih totalitarnih sustava; Rezolucija 1481 Parlamentarne skupštine Vijeća Europe od 25. siječnja 2006. o međunarodnoj osudi zločina totalitarističkih komunističkih poredaka (režima) kojom Parlamentarna skupština odlučno osuđuje teška kršenja ljudskih prava počinjena za vrijeme totalitarnih komunističkih režima te izražava suosjećanje, razumijevanje i priznanje za žrtve tih zločina; Rezolucija o europskoj savjesti i totalitarizmu prihvaćena u Europskom parlamentu 30. ožujka 2009. (od 2. travnja 2009.), kojom Europski parlament izražava poštovanje svim žrtvama totalitarnih i nedemokratskih režima u Europi te Deklaracija o osudi zločina počinjenih tijekom totalitarnoga komunističkoga poretka u Hrvatskoj 1945. – 1990. koju je donio Hrvatski Sabor Republike Hrvatske na svojoj sjednici od 30. lipnja 2006., te drugi unutarnji i međunarodni dokumenti kojima se štite ljudska prava i slobode.

Držimo da je Vaša nedavna izjava da će o tome odlučiti građani Grada Zagreba na referendumu kojeg namjeravate provesti na proljeće sljedeće godine, ukrivo usmjerena. Ovo pitanje, naime, nije samo pitanje građana grada Zagreba nego i svehrvatsko pitanje i europska obveza. Zbog toga, gosp. Bandiću, imate povijesnu priliku i odgovornost. Iskoristite je i postupite na pravi način. Ogromna većina hrvatskog naroda, s obje strane granice i iseljeništva, ne će Vam to zaboraviti", stoji u otvorenom pismu Hrvatskog svjetskog kongresa - Središta za istraživanje komunističkih zločina nad Hrvatima (SIKZH), upućenom gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.


R.H.

 

Vezani članci:

- Maja Runje: Stranke ljevice, kao i Lista Milana Bandića, ne žele brisanje Titovog imena

-Zoran Piličić: -'Zavođenje' nacionalne desnice je jedan od najbolje razrađenih poteza Milana Bandića