U Muzeju Grada Kaštela, u Podvorju, u Nadbiskupskoj palači, u utorak, 3. prosinca, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Savezničko bombardiranje Kaštel Sućurca 5. prosinca 1943." Izložbu je otvorila ravnateljica Muzeja Grada Kaštela Ankica Babin rekavši da se izložba s pravom može nazvati „komemoracijska izložba" u službi pokazivanja istine.


Na izložbi su postavljene fotografije bombardiranog Kaštel Sućurca, porušenih kuća i ljudi koji su tih dana tražili pod ruševinama svoje bližnje, te popis žrtava, novinski zapisi koji su pisali o tom strašnom događaju, biskupov brzojav Papi, te dijelovi portala, menze… koji su pronađeni u nedavnom iskapanju na temeljima crkve Sv. Jurja porušene u bombardiranju u Drugome svjetskom ratu, prema projektu koji je napravila Katja Marasović.

>>Obilježavanje 70. obljetnice savezničkog bombardiranja Kaštel Sućurca

Radovi su se izvodili pod nadzorom stručnjaka iz Arheološkog odjela Muzeja grada Kaštela, te uz suglasnost i nadzor Konzervatorskog odjela u Trogiru koji je i odobrio projekt. Istražitelji su naišli na ostatke male crkve Sv. Luke, iz ranijeg razdoblja koja se nalazila unutar crkve Sv. Jurja.


D.R.