U izdanju Župe Sv. Juraj m., Kaštel Sućurac, 2013., objavljena je knjiga pod nazivom „Sućuraška Golgota“ Renate Dobrić . Recenzent knjige don Emanuel Petrov i  fra Miljenko Stojić. Ilustracije: Frane Žegarac.


Renata Dobrić, ekonomistica i knjižničarka, ravnateljica GK Kaštela objavljuje svoje novinarske i književne radove u raznim časopisima, zbornicima, i internetskim portalima. Aktivna je promicateljica kaštelanske-kulturne baštine. Na 3. susretu hrvatskoga duhovnoga književnoga stvaralaštva „Stjepan Krajačić“ (Križevci, prosinac 2011. Godine) dobitnica je 2. nagrade za monodramu „Obitelj je svetinja“, dok je na „3. Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca“ Široki Brijeg, veljače 2013. g.) dobila 1. nagradu za pripovijetku „Napokon: Iz tame u svijetlo ili Povorka smrti“.

>>Renata Dobrić: Napokon - Iz tame u svjetlo ili povorka smrti

Knjiga (monodrama) „Sućuraška Golgota“ Renatin je prvijenac,  napisan na čakavskoj ikavici i time se autorica ubrojila među one rijetke promicatelje i čuvatelje  naše prelijepe čakavice.  Monodrama u kojoj je autorica opisala povijest  mukotrpnog stradanja  kaštelanskog puka, one strašne muke koje su pretrpjeli,i živi i mrtvi, pri anglo-američkom bombardiranju Kaštel Sućurca, 5. prosinca 1943., još je jedan prinos istine na „oltar hrvatske stoljetne nesreće“.  Kao što kaže i sama autorica „ u samo dvi minute su teške bombe, izbačene iz avijoni, pretvorile lip sunčan dan u mrklu noć. U dvi minute užasa, pod naletom anglo američkih zračni bombarderi, uništene su cile obitelji i puno je judi ostalo prez krova nad glavom, jer su srušene cile kuće. Dosta Sućurani je posli tega crnoga dana živilo s onim kojiman su kuće ostale u komadu. Svukuda mrtvi-matere, očevi, dica –svukud samo plač i jad. Za ne povirovat!“ Njezina je junakinja staričica-djevojčica, koja je u tom strašnom zločinačkom bombardiranju izgubila majku. Posebnu ulogu u njezinom životu ima Gospa od Hladi koja je tješi, nadahnjuje i snaži svojom osobnom mukom kad stoji pod Isusovim Križem.  Monodrama „Golgota“ putokaz je, kako čovjek vjernik, koji  svoj život i molitvu upravlja Isusovoj Majci,  može nadići svaku muku, svaku patnju, svaku bol, i poput feniks ptice izdignuti se iz prašine i nastaviti dalje, svjedočiti, prenositi, odgajati, vjerovati, opraštati  i nadati se i živjeti, kao što netko reče „vjera je jača od kamena, a Hrvat je jači od vremena“.

U predgovoru ove monodrame, nadahnute istinom, recenzent fra Miljenko Stojić je kazao: -Nažalost, još je malo onih koji u hrvatskoj književnosti pišu na ovaj način. A trebali bi. Književnici nisu tu da beru nagrade i dive se svom liku i djelu, već da ljudima otvaraju oči. Istina je vrhovno mjerilo njihova poslanja i rada. Ranata Dobrić to zna i zbog toga svojim perom duboko zasijeca u povijest koju neprestano nastoje krivotvoriti. Pobijedi istine će, vjerujemo, doprinijeti i ova monodrama.-

Bilo bi lijepo kada bi ova monodrama „Sućurašku Golgotu“  doprla do srca čitatelja i kad bi se prepoznala od kazališnih  redatelja. Duboko vjerujem, da će nakon iščitavanja zaživjeti u čitateljevom srcu i da će se prenositi od koljena na koljeno. Kao što dalmatinski čovjek reče „Da' će Bog, da' će!-


Dragica Zeljko Selak