U povodu Međunarodnog dana ljudskih prava, koji se obilježava 10. prosinca,  Krug za trg – građanske inicijative za Hrvatsku bez totalitarističke simbolike najavljuje polaganje cvijeća za studente ubijene u jugoslavenskom komunističkom režimu.


-Okupit ćemo se u utorak 10 prosinca 2013. u 11 sati na Kazališnom trgu, ispred  zgrade Sveučilišta i Pravnog fakulteta – najavljuje Maja Runje, koordinatorica građanske inicijative Krug za trg.

Titovi partizani i komunističke vlasti likvidirali  su gotovo tisuću studenata u razdoblju kada je na hrvatskim fakultetima bilo ukupno tek oko pet tisuća studenata. U kasnijim godinama brojni studenti su uhićivani i mučeni u zatvorima.

Maja Runje, koordinatorica građanske inicijative Krug za trg, razočarana je odnosom Sveučilišta u Zagrebu.

- I ove godine želimo uz Sveučilište postaviti ruže s imenima ubijenih studenata. Poruku na osobit način upućujemo Sveučilištu, Pravnom Fakultetu i Muzičkoj akademiji. U potpunosti su se oglušili na molbe da pruže potporu zahtjevu za uklanjanje Titova imena iz javnog prostora. Prihvaćanjem svoje sadašnje adrese prešutno legitimiraju ubojicu svojih studenata – navodi Maja Runje.

 

M.M.