Teška mehanizacija Hrvatske vojske probudila je jutros, 11. prosinca, Vrgorčane. Pripadnici HV-a i stručni timovi Ministarstva branitelja uputili su se naime prema Novom groblju na lokalitet masovne grobnice iz vremena Drugog svjetskog rata.


U grobnici se, koja je otkrivena za ranijih građevinskih radova na Novom groblju, nalazi više od 40 civila odvedenih koncem siječnja 1945. iz kotarskog zatvora OZNA-e u Ljubuškom u pravcu Vrgorca. Partizanske jedinice strijeljale su civile bez bilo kakvog suda i presude. Sa navedenom skupinom civila prema Vrgorcu odveden je i fra Maksimilijan Jurčić, ujak Ljube Jurčića, ali je izdvojen iz skupine i strijeljan uz lokalnu prometnicu prema Kotezima. Posmrtni ostaci fra Maksimilijana identificirani su i pokopani 2009.

>>Miljenko Stojić: Drago mi je da je došlo do potvrde informacija o postojanju masovne grobnice na Novom groblju u Vrgorcu

Ono što još jednom, nakon slučaja Sinac, zabrinjava je odnos Ministarstva branitelja prema samoj ekshumaciji. Još jednom je na lokalitet masovne grobnice dovedena teška mehanizacija i ponovno se sve obavlja u najvećoj tajnosti. O iskapanjima nisu obaviješteni mediji i šira javnost. Posebnu zabrinutost izaziva činjenica što nije obaviještena rodbina žrtava čija su imena poznata.

>>Dragan Zovko: Moj otac je odveden iz zatvora u Ljubuškom i ubijen na Novom groblju u Vrgorcu

Na lokalitet masovne grobnice odmah po saznanju kako se vrše iskapanja stigao je i fra Miljenko Stojić u svojstvu voditelja Vicepostulature za istraživanje i prikupljanje građe o stradalim hercegovačkim franjevcima, ali i kao dopredsjednik Komisije za hrvatski martirologij Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije BiH. Stojić se na lokalitetu masovne grobnice pojavio u pratnji Vice Nižića, predsjednika povjerenstva Općine Ljubuški za stradale osobe iz Drugog svjetskog rata s čijeg područja, pored Općine Čitluk, smatra se, potječe većina žrtava zločina.


>>Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

Odmah po dolasku na lokalitet masovne grobnice fra Miljenko je, zgrožen načinom ekshumacije, zavapio: Nemojte ih ubijati po drugi put!

Na njegove riječi mladi vojnici su reagirali na način da su ugasili tešku mehanizaciju i pažljivo, četkicama počeli otkapati žrtve ovog komunističkog masakra.

U isto vrijeme pred vojskom se pojavila i krunica, izmiješana sa kostima lubanje jedne žrtve, na što su svi prisutni zastali.


Fra Miljenko je još jednom uputio apel nadležnom Ministarstvu branitelja i voditeljima ekshumacije da zbog pijeteta prema žrtvama ekshumaciju obave dostojanstveno, ne uništavajući dokaze i posmrtne ostatke kao što je to bio slučaj u Sincu.

-Ovakav način rada je jednostavno nedopustiv. Nedopustiva je i činjenica da o svemu nisu obavještena nadležna tijela BiH, povjerenstva u Ljubuškom i Čitluku, jer je riječ o žrtvama koje su odvedene s tog područja. Nedopustiva je i činjenica na koji se postupa sa ljudskim tijelima i dokazima. Nedopustivo je kako to nitko ne snima ili fotografira - kazao nam je fra Miljenko, istaknuvši kako sve skupa neodoljivo podsjeća na pokušaj prikrivanja dokaza.

Prema riječima voditelja ove ekshumacije Mire Landeke, rok za ovu ekshumaciju je tri dana.

Obitelji žrtava, kako doznajemo, šokirane su ovakvim odnosom državnih institucija prema njihovim najbližima.

 

M.Jurković

 

 

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama

-Vlč. Smiljanić o ekshumaciji na Tupalama: Pod izgovorom sudskog naloga nije mi dozvoljeno da se pomolim za žrtve

-O tajnim iskapanjima grobova u Tupalama: Zar i Ministarstvo branitelja štiti zločine?

-Biskup Bogović na tribini u Sincu: Moralna obveza je živućih da dođu do istine, ma kakva ona bila