U povodu Dana ljudskih prava, 10. prosinca, građanska inicijativa Krug za trg i ove je godine održala prosvjedno okupljanje ispred zgrade Sveučilišta i Pravnog fakulteta u Zagrebu, koja se nalazi upravo na trgu koji sada nosi ime maršala Tita.


Kao i prošle godine, na ogradu je položeno stotinu ruža s imenima ubijenih studenata. Također je još jednom upućeno pismo Rektoru i Dekanu, a u kojem je naglašeno da je Tito odgovoran za smrt oko tisuću hrvatskih studenata iz vremena kada je na Sveučilištu u Zagrebu, tada jedinom sveučilištu na hrvatskim prostorima, studiralo tek oko pet tisuća studenata.

-Od Rektora i Dekana se očekuje da sa svoje strane traže promjenu imena Trga jer šutnjom legitimiraju ubojicu svojih studenata. Četiri ranija rektora od utemeljenja demokratske Hrvatske – prof. dr. Zvonimir Šeparović, prof. dr. Marijan Šunjić, prof. dr. Branko Jeren i prof. dr. Jasna Helena Mencer promjenu smatraju potrebnom. Potpisnici su predstavke Kruga za trg koju je svojevremeno potpisalo 500 uglednih znanstvenika, umjetnika, gospodarstvenika i crkvenih dostojanstvenika – kazala je Maja Runje, koordinatorica Kruga za trg.

 

R.Horvat