-Poštovanje prema tijelu pokojnika vjerojatno spada među prve znakove po kojima se neko društvo može nazvati civiliziranim – smatra fra Mate Logara, vojni kapelan u OS BiH, koga smo zamolili za komentar najnovijeg slučaja neprofesionalnog postupanja sa ostacima masovne grobnice na Novom groblju u Vrgorcu, otkrivene koncem srpnja 2012.

Naravno, fra Logari je dobro poznato kako je riječ o ostacima civilnih žrtava s područja Ljubuškog, Čitluka, Međugorja i Gruda, koje su partizanske postrojbe odvele iz zatvora u Ljubuškom u drugoj polovici siječnja 1945. i na Novom groblju u Vrgorcu dale pobiti.

Međutim, jednako kao i ta činjenica, užasava ga pokazana razina civilizacijske svijesti onih koji su ovakav čin zapovjedili u XXI. stoljeću.

>>Vrgorac: Matićevo ministarstvo ponovno građevinskim strojevima na žrtve komunističkih zločina

-Nažalost, i u 21. stoljeću vidimo da ta tekovina civilizacije nije prodrla u svijest onih koji odlučuju o načinu iskopavanja žrtava komunističkih zločina. No, budući da smo svjedoci opstruiranja svakog pokušaja ozbiljnijih istraživanja tih zločina na praktičnoj razini i nijekanja zločinačkoga karaktera komunističkog režima na svjetonazorskoj razini, ovo ni najmanje ne začuđuje – navodi vojni kapelan.

Posebno frapantnom ocjenjuje činjenicu da se uklanjanje dviju masovnih grobnica s civilnim žrtvama, one u Sincu i ove u Vrgorcu, događa u trenucima dok vladajuća elita pompozno najavljuje ustavne promjene i skidanja zastare s najtežih oblika zločina.

Uklanjanja masovnih grobnica smatra pomno režiranim činom.

-Jer kako će, primjerice, najviši državni dužnosnik objasniti grobnice pune ljudi koji su ubijeni bez suda i suđenja, a ubili su ih oni koji su nosili partizanske kape? Iste one kape koje je on nazvao porukama ljubavi i mira. Te kosti su vapaj koji mnogima para uši i zato ih žele ušutkati na način da kosti nestanu, kao što su i nekada "nestajali" nezgodni glasovi i svjedoci. – zaključio je fra Mate Logara.

 

D. Šimić


Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama

-Vlč. Smiljanić o ekshumaciji na Tupalama: Pod izgovorom sudskog naloga nije mi dozvoljeno da se pomolim za žrtve

-O tajnim iskapanjima grobova u Tupalama: Zar i Ministarstvo branitelja štiti zločine?

-Biskup Bogović na tribini u Sincu: Moralna obveza je živućih da dođu do istine, ma kakva ona bila

-Vrgorac: Matićevo ministarstvo ponovno građevinskim strojevima na žrtve komunističkih zločina

-Ministarstvo branitelja protiv Vijeća Europe!