Otvaranje spomen obilježja žrtvama komunističkog terora na lokalitetu Tupale-Sinac zakazano je za ponedjeljak 30. prosinca u 11. sati, neslužbeno doznajemo iz izvora bliskih Povjerenstvu za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koja djeluje u sklopu Ministarstva branitelja Republike Hrvatske.


Spomenik, koji bi trebao biti postavljen na mjestu nekadašnje masovne grobnice na lokalitetu Tupale, trebao bi otvoriti ministar branitelja Predrag Matić, a otvaranju bi, kako neslužbeno doznajemo,  uz predstavnike Vlade, trebali nazočiti i izaslanici predsjednika Republike Ive Josipovića i predsjednika Sabora Josipa Leke.

Organizator postavljanja spomenika i čitave ove ceremonije, sudeći prema tvrdnjama našeg izvora,  je osobno Ivan Grujić, pomoćnik ministra branitelja i šef Uprave za zatočene i nestale i nekadašnji djelatnik jugoslavenske UDBA-e.

Prema tvrdnjama našeg izvora bliskog Povjerenstvu za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća, cilj cijele ove operacije je saniranje štete nastale zbog slučaja Lex Perković, te posljedica nastalih kontroverznim  postupcima prilikom iskopavanjima masovne grobnice na Tupalama.

>>Željko Peratović: Josipović, Miljenić i Milanović pokušavaju 'slomiti' Hrvatina i Bajića te zaustaviti izručenje Josipa Perkovića

-Ovim činom aktualna se vlast pokušava, kako domaćoj, tako i europskoj javnosti, predstaviti kao vjerni sljedbenik provedbe europske Deklaracije o osudi zločina totalitarnih režima, uz istovremeno zavaravanje djela domaće javnosti, što treba gledati isključivo u funkcija pridobivanja predizbornih poena – navodi naš izvor, ističući kako se aktualna vlast pokušava predstaviti u funkciji osude svih totalitarizama, istovremeno sustavno radeći na prikrivanju zločina komunizma.

Prema prvotnom planu, spomenik na lokalitetu Tupale-Sinac trebao je otvoriti predsjednik Ivo Josipović. Međutim, zbog otvorenog sukoba na relaciji Banski dvori – Pantovčak, spomenik će otvoriti ministar Predrag Matić.

>>Razmirice u SDP-u - Zoran Milanović neće podržati još jedan Josipovićev mandat na Pantovčaku

-Cijela ova operacija dogovorena je u trokutu Josipović, Matić, Grujić, navodi naš izvor – ističući kako je do odustajanja predsjednika Josipovića došlo zbog njegovih otvorenih razmirica sa predsjednikom vlade Zoranom Milanovićem, nastalih zbog frakcijskih borbi u SDP-u.

-Stoga se predsjednik Josipović neće niti pojaviti na Tupalama – navodi naš izvor.

Nakon otvaranja spomenika u Otočcu zakazan je i prigodni domjenak te treća sjednica Povjerenstva za istraživanje, uređenje i održavanje vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poraća.

- Sazivanje sjednice Povjerenstva u Otočcu je obični "smokvin list" režiran od strane vladajućih, koji se ovog puta žele skriti iza Povjerenstva, bez čijeg je znanja ekshumacija na Tubalama obavljema - zaključio je naš izvor.

 

R. Horvat

 

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama

-Vlč. Smiljanić o ekshumaciji na Tupalama: Pod izgovorom sudskog naloga nije mi dozvoljeno da se pomolim za žrtve

-O tajnim iskapanjima grobova u Tupalama: Zar i Ministarstvo branitelja štiti zločine?

-Otvoreno pismo ministru branitelja: Prosvjedujemo protiv ovakvog načina iskapanja masovnih grobnica

-HSK u otvorenom pismu Saboru i Vladi: 'Bojimo se da ekshumiranja masovnih grobnica u Otočcu i Vrgorcu imaju za cilj samo puku asanaciju terena'