Na lokalitetu masovne grobnice na Tupalama, gdje bi ministar branitelja Predrag Matić, u ponedjeljak 30. prosinca u 11. sati, trebao otvoriti spomenik civilnim žrtvama komunističkih zločina ekshumiranih iz masovne grobnice, sve je spremno za sutrašnju ceremoniju.


Spomenik je postavljen. Kako neslužbeno doznajemo čuvaju ga zaštitari, koji su vozilima bjelovarskih registracijskih oznaka prepriječili prilaznu cestu.

Prostor oko spomenika je uređen proteklih dana, kao i prilazna cesta. Makadamska cestu koja je nekoć vodila do masovne grobnice proširena je ovih dana, a na nju je nasut novi sloj pijeska.

>>Otočac: Ministar Matić 30 prosinca otvara spomenik zločinima komunizma na Tupalama

Mještani Sinca, kako doznajemo, nisu ni malo oduševljeni ovakvim ishitrenim radovima. Izražavajući strahovanja kako će ove aktivnosti dovesti do poplava, koje u kišnim danima mogu ugroziti i kuće, mještani negoduju i zbog činjenice da po ovom pitanju nitko ne kontaktira obitelji žrtava.

-Zbog ovakvog barbarskog odnosa prema žrtvama, obitelji žrtva i mještani Sinca i Ličkog Lešća neće se sutra uopće pojaviti na otvaranju spomenika, koje ministar Matić i ova vlast žele iskoristiti za „mazanje“ očiju narodu – kaže jedan od stanovnika Sinca s kojim smo danas razgovarali.

Zanimao nas je i stav don Stanka Smiljanića o ovom pitanju. Ne želeći uopće komentirati situaciju oko spomenika, don Stanko nam je potvrdio kako ni on neće nazočiti svečanom otvaranju spomenika.

-Za sutra imam od ranije planiran blagoslov kuća, a plan nemam namjeru mijenjati – kazao nam je don Stanko.

Od djelatnika Radio Otočca dobili smo informaciju kako je Ivan Grujić kontaktirao ovaj medij. Kako neslužbeno doznajemo, Grujić je u istupu pojašnjavao kako sve izvedeno po zakonu.

Uz ministra Predraga Matića, te izaslanike predsjednika Republike i Vlade, kako neslužbeno doznajemo, na sutrašnjem otvaranju spomenika na Tupalama, trebao bi se osobno pojaviti i predsjednik Sabora Josip Leko. Zanimljivo je kako je Josip Leko bio u Otočcu i neposredno nakon ekshumiranja masovne grobnice.


J. Zdunić

 

Vezani članci:

-Prikrivanje dokaza o zločinima komunizma: Građevinski strojevi uništili masovnu grobnicu u mjestu Sinac kod Otočca

-Vesna Nađ: Ekshumacija na lokaciji Čovići kod Otočca izvršena je na temelju naloga Županijskog suda u Karlovcu

-Jure Krišto i Miljenko Stojić o ekshumaciji grobišta kod Otočca: 'Nedoličan odnos prema žrtvama vlasti ne mogu prikriti pozivanjem na sudski nalog'

-Mons. Mile Bogović: Pokupili smo kosti koje su ostale na površini nakon bagerske akcije

-Tihomir Glavaš: Zbog utvrđivanja okolnosti stradanja, potrebno je prikupiti svaku koščicu i svaki predmet

-Vjernici župe Sinac prikupljanjem potpisa prosvjeduju protiv načina otkopavanja žrtava komunističkog nasilja u Tupalama

-Vlč. Smiljanić o ekshumaciji na Tupalama: Pod izgovorom sudskog naloga nije mi dozvoljeno da se pomolim za žrtve

-O tajnim iskapanjima grobova u Tupalama: Zar i Ministarstvo branitelja štiti zločine?

-Otvoreno pismo ministru branitelja: Prosvjedujemo protiv ovakvog načina iskapanja masovnih grobnica

-HSK u otvorenom pismu Saboru i Vladi: 'Bojimo se da ekshumiranja masovnih grobnica u Otočcu i Vrgorcu imaju za cilj samo puku asanaciju terena'