Bivši šef jugoslavenske UDBA-e Josip Perković, dva dana prije stupanja na snagu europskog uhidbenog naloga, odlučio je prekinuti šutnju te pokušati senzibilizirati javnost oko svog slučaja.


U ekskluzivnom intervjuu za Večernji list izjavio je kako nema nikakve veze s ubojstvom Stjepana Đurekovića te tvrdi da zna tko je njegov ubojica. Ako dođe do suđenja volio bi da ono bude u Hrvatskoj - no poštovat će sve odluke.

-Sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir. Cijelo vrijeme postupka u Njemačkoj imo sam status svjedoka. Još nemam optužnicu u Njemačkoj. Ovaj cirkus mi je teško objašnjiv - izjavio je Perković.

Tvrdi da bi volio da suđenje bude u Hrvatskoj.

-Ako dođe do suđenja volio bi da ono bude u Hrvatskoj - no poštovat će sve odluke, pa i onu o izručenju Njemačkoj – kazao je Perković.

– Spreman sam na sve što sud odluči. Sve ću ispoštovati, nerado možda, ali koristit ćemo sva pravna sredstva koja nam stoje na raspolaganju. Ako počne postupak u Hrvatskoj, bilo bi mi to iznimno drago da hrvatska javnost napokon sazna sve – kaže bivši šef UDBA-e.

Riječka policija raspisala je međunarodnu tjeralicu i za Vinkom Sindičićem, agentom jugoslavenske Udbe i krunskim svjedokom u slučaju Perković. Policija ga traži, ali nije ga pronašla ni na jednoj od poznatih adresa, među kojima i u Rijeci gdje ima kuću.

>>Nobilo u akciji: Raspisana tjeralica za Vinkom Sindičićem, ključnim svjedokom protiv Josipa Perkovića

Sindičić je navodno u susjednoj Italiji, prema pisanju Večernjeg lista, na liječenju. Traži ga se zbog nekoliko slučajeva, a najvažniji je iskaz na njemačkom sudu gdje je Josipa Perkovića prvo označio kao odgovornog za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983., da bi poslije taj iskaz povukao.

Nobilo: Perkovićevo zdravstveno stanje pogoršano

I unatoč činjenici da je sudeći prema snimkama koje je objavio Večernjak, zdravstveno stanje Josipa Perkovića dobro, njegov odvjetnik Anto Nobilo u izjavi za Slobodnu Dalmaciju tvrdi da je Perkoviću  na Božić pozlilo, te da je zbog zdravstvenih tegoba završio u bolnici.

– Istina je, gospodin Perković morao je u bolnicu zbog problema s bubrežnim kamencem. Stres je sigurno djelovao na njegovo stanje, no neće se izvlačiti na svoje zdravlje. Do 1. siječnja bit će spreman za postupak koji ga čeka – kazao je za Slobodnu Dalmaciju njegov odvjetnik Anto Nobilo.

-Ipak, ako se Perkovićevo zdravlje radikalno pogorša, on neće moći sudjelovati u postupku, čime bi se čitava procedura odlučivanja o njegovu izručenju Njemačkoj mogla odgoditi sve dok mu se zdravstveno stanje ne poboljša – tvrdi Slobodna Dalmacija.

Nobilo je, međutim, uvjeren da ni do kakve odgode neće doći, te da će njegov klijent sudjelovati u postupku.

– Naš je stav da je u ovom predmetu zastara nastupila 1998. godine i da je ona apsolutna prepreka izručenju. Jedna presuda Vrhovnog suda odredila je drukčije, no ona je po mojem dubokom uvjerenju pogrešna. Upravo pripremam argumentaciju koja će to na sudu i dokazati – poručuje Nobilo.

 

M.M.

 

Vezani članci:

-DRŽAVNI TERORIZAM: Udba poslije rata ubila 69 emigranata

-Božo Vukušić: Sindičićevo povlačenje iskaza i tjeralica protiv Josipa Perkovića nemaju dodirnih točaka

-Zvonimir Hodak: Priča o povlačenju izjave od strane Vinka Sindičića samo je 'dimna bomba'

-Odvjetnici Davor i Zlatko Prtenjača: Vlada, Predsjednik, vladajuća stranka i DORH u odvjetničkom timu Josipa Perkovića

-Bože Vukušić: 'Lex Perković' - epilog bez epiloga

-Josip Jović: Vlada li UDBA ovom državom?

-Kristijan Bošnjak: Ubojice Brune Bušića slobodno šetaju među nama

-Bože Vukušić: Udbaško leglo u Rijeci

-Bože Vukušić: Misteriozne smrti riječkih udbaša

-Anto Nobilo: DORH priprema postupak protiv Perkovića, čeka se samo promjena Ustava

-Željko Kekić: Perkoviću će se suditi u Hrvatskoj i sve će završiti po shemi 'pojeo vuk magare'

-Njemački mediji: Hrvatska pred sankcijama zbog zaštite osoba s međunarodne tjeralice (Video)

-Christophe Dolbeau: Hrvatska i smrdljiv duhovi Udbe

-Željko Peratović: Josipović, Miljenić i Milanović pokušavaju 'slomiti' Hrvatina i Bajića te zaustaviti izručenje Josipa Perkovića

-Bože Vukušić: KOS JNA nadzire UDBU