Odvjetnik Luka Mišetić šokiran je stavovima Stjepana Mesića iznesenim u autorskom članku objavljenom na projugoslavenskom portalu tačno.net, u kome se otvoreno založio za zabranu iznošenja političkih stavova Crkve i potpunu zabranu rada Stožera za obranu hrvatskog Vukovara.


-Šokiran sam ovim intervjuom Stjepana Mesica, a i nisam šokiran – napisa je tim povodom odvjetnik generala Ante Gotovine na svome facebook profilu.

U svome istupu, braneći tobože sekularni karakter države, Mesić se založio za zabranu političkog djelovanja Crkvi i Stožeru za obranu hrvatskog Vukovara.

-Država nije znala, nije htjela, ili nije imala hrabrosti obraniti svoj sekularni karakter, nikoga na razini vlasti nema tko bi jasno i glasno rekao da vjerske slobode koje su neupitne ne znače i ne podrazumijevaju pravo Crkve, odnosno bilo koje vjerske zajednice da se miješa u politiku. Umjesto toga svjedoci smo neskrivenog izravnog miješanja Crkve u politiku, doslovno s oltara, kroz podupiranje i inicijative za ustavno definiranje braka i tzv. Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, nelegalnog i nelegitimnog tijela kojega se opet nitko ne usuđuje zabraniti – napisao je Mesić na portalu iza koga stoji osobno Svetlana Broz, unuka Josipa Broza Tita.

Takvim nakaradnim poimanjem demokracije s primjesama totalitarizma šokiran je Mišetić, koji se pita u kojoj je to demokratskoj državi nekome zabranjeno iznositi svoje političke stavove.

-Molim Stipu da nam objasni u kojoj demokratskoj državi se ZABRANJUJE VJERSKIM ZAJEDNICAMA DA SUDJELUJU U POLITIČKOM ŽIVOTU ZEMLJE U KOJOJ ZIVE? Takvo je pravilo vrijedilo u totalitarističkoj Jugoslaviji, ali sigurno ne vrijedi ni u jednoj demokratskoj državi na svijetu. Točno je samo da DRZAVA ne smije podupirati jednu vjersku opciju, ali je zaprepašćujuće da čovjek koji je bio predsjednik države deset godina misli da je vjerskim zajednicama zabranjeno sudjelovati u političkom životu – pita se Mišetić.

Poznati odvjetnik je šokiran i Mesićevom inicijativom za zabranom Stožera.

-Po kojem bi demokratskom principu vlast mogla "zabraniti" Stožer za obranu hrvatskog Vukovara? Možemo se mi složiti ili ne sa stavovima Stožera, ali zabraniti građanima da se okupe i da izraze svoja politička stajališta je svjetonazor iz nekih davnih, lošijih vremena....- zaključio je iznenađeni odvjetnik Luka Mišetić.

 

R. Horvat