Unatoč odluci zagrebačkog Županijskog suda koji je danas nepravomoćno odobrio izručenje bivšeg čelnika jugoslavenske i hrvatske tajne službe Josipa Perkovića Njemačkoj, njegov odvjetnik Anto Nobilo smatra da je u tom slučaju nastupila apsolutna zastara koja bi morala biti zapreka za izručenje.


"Naravno da nismo zadovoljni ovakvom odlukom i da ćemo uložiti žalbu. Smatramo da je zakon na našoj strani, da je nastupila zastara, da je ona apsolutna zapreka za izručenje, i pričekat ćemo sutra odluku u pisanom obliku i odmah uložiti žalbu", izjavio je Nobilo novinarima izlazeći iz zgrade suda na zagrebačkom Zrinjevcu.

>>Županijski sud odlučio – Josip Perković će biti izručen Njemačkoj

Najavio je da će, ako Vrhovni sud potvrdi Perkovićevo izručenje, sigurno ići na Ustavni sud.

"Napravili smo detaljno istraživanje sudske prakse u Europi i ona je nesporna. Apsolutno i svugdje je zastara po domaćem pravu zapreka za izručenje", ustvrdio je Nobilo.

Pošto imamo presudu Europskog suda u Luxembourgu, presude Njemačke, Francuske, Austrije i Slovenije, mislim da ćemo moći napraviti kvalitetnu žalbu o kojoj će odlučivati Vrhovni sud. U slučaju nezadovoljstva to će biti podloga za Ustavni sud, ustvrdio je Nobilo.

Upitan koji su bili argumenti Županijskog suda da odobri Perkovićevo izručenje, Nobilo je kazao da su zauzeli stajalište kako nije nastupila zastara, ali i da su se vodili praksom Vrhovnog suda koji je nedavno odobrio izručenje po slovenskom uhidbenom nalogu, iako je i taj slučaj, prema Nobilovom tumačenju,  zastario prema hrvatskom zakonodavstvu.

"Prvi argument je bio da je Vrhovni sud donio drugačiju presudu i kako nije uobičajeno da niži sud donosi kontra odluku, a drugi je da nije nastupila zastara", rekao je Nobilo.

Ipak, nije precizno odgovorio može li naknadna žalba Ustavnom sudu odgoditi Perkovićevo izručenje u slučaju da ga potvrdi i Vrhovni sud.

"Mi ćemo tražiti privremenu mjeru od Ustavnog suda, postoji i ta mogućnost, a ako Ustavni sud to prihvati onda se može suspendirati izvršenje dok se ne donese odluka", rekao je Nobilo.

Pojasnio je kako Ustavni sud nema rok za donošenje odluke, ali "sve mora biti brzo i u okviru 60 dana od uhićenja".

Čalić: Nisu prihvaćeni izneseni prigovori obrane

Zamjenica glasnogovornika Županijskog suda Ivana Čalić kratko je kazala da će detaljni argumenti kojima se Županijski sud vodio odobravajući Perkovićevo izručenje biti izneseni u pisanom obrazloženju, koje će sutra biti objavljeno na internetskoj stranici suda.

"U svakom slučaju, nisu prihvaćeni izneseni prigovori obrane", kratko je obrazložila sutkinja Čalić.

R.H.