Na Županijskom sudu u Zagrebu došlo je do neočekivanog razvoja situacije nakon što je Državno odvjetništvo uložilo žalbu na presudu da se Josipa Perkovića izruči Njemačkoj.


U ponedjeljak je žalbu na presudu podnio Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo, što je bilo za očekivati. Međutim, prilično iznenađenje priredilo je Državno odvjetništvo, koje u ovom sporu zastupa Njemačku, sa svojom žalbom na istu presudu.

Vrhovni sud sada ima rok od tri dana kako bi odlučilo o obje žalbe nakon čega će biti donesena konačna odluka o tome hoće li Josip Perković biti izručen Njemačkoj ili ne.

>>Hrvatska pred novim skandalom: Ukoliko Mladen Bajić ne uloži žalbu Zdravko Mustač je slobodan čovjek

Što se tiče presude Zdravku Mustaču, na sud u Velikoj Gorici nije stigla žalba DORH-a koji u ovom postupku zastupa Njemačku. Međutim, stigla je žalba od obitelji Đureković, no još se mora utvrditi je li žalba pravodobna, odnosno je li stigla u zakonskom roku koji je istekao u ponedjeljak u ponoć, navodi Dnevnik.hr.

-Žalba je pravomoćna ukoliko je poslana poštom prije isteka zakonskog roka. Stoga, je nebitno kad je stigla – navode pravni stručnjaci.

Glasnogovornik suda u Velikoj Gorici Ante Zeljko Hini je izjavio da sud mora odlučiti je li žalba obitelji Đureković pravovremena i dopuštena, odnosno jesu li je uopće imali pravo podnijeti.

>>Željko Peratović: Josipović, Miljenić i Milanović pokušavaju 'slomiti' Hrvatina i Bajića te zaustaviti izručenje Josipa Perkovića

U priopćenju na službenim internetskim stranicama državno odvjetništvo je pojasnilo da se nije žalilo na sudsku odluku jer i ono smatra da je u Mustačevu slučaju nastupila zastara. Navode da je nedjelo za koje se Mustač tereti počinjeno najkasnije 28. srpnja 1983. dakle, prije veljače 1991. kada je zbog izravne primjene novog hrvatskog Ustava ukinuta smrtna kazna i samim time isključena mogućnosti njene zamjene kaznom zatvora u trajanju od dvadeset godina.

-Samo različito tumačenje vremena nastupanja relativne zastare po stajalištu suda, za razliku od stajališta državnog odvjetništva, nije odlučno za meritum sudske odluke kojom je zakonito odbijena predaja tražene osobe Saveznoj Republici Njemačkoj i stoga nije bilo osnova za podnošenje žalbe protiv ovog rješenja - navode u priopćenju.

 

R.H.