Knjiga Bože Vukušića "Zločini komunističke mafije - od slučaja Đureković do Lex Perković" predstavljena je u Udruzi zagrebačkih Poljičana u Zagrebu.O knjizi i djelovanju jugoslavenske tajne komunističke policije - Udbe i likvidaciji hrvatskih političkih emigranata govorili su povjesničar Zlatko Hasanbegović, slovenski publicist i istraživač arhiva Roman Leljak, bivši sudac Ustavnoga suda RH Vice Vukojević i autor knjige Bože Vukušić.

Hasanbegović je podsjetio kako je Hrvatski sabor, na zasjedanju u Ininoj zgradi 8. listopada 1991., kada je proglašena državna neovisnost Republike Hrvatske, kao posebno važnu donio i odluku o utemeljenju Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća.

Ta je Komisija dolazila do ključnih spoznaja, o kojima govori i ova Vukušićeva knjiga, dodao je.

Nakon ukidanja Komisije poslije 2000. godine tek će na poticaj iz Njemačke doći do suočavanja s onim što je radila Udba, naglasio je Hasanbegović.

Slovenski publicist i istraživač arhiva Roman Leljak podsjetio je na ulogu slovenske Udbe u otmici i ubojstvu hrvatskoga studenta Stjepana Crnogorca 1972. godine. Ta je likvidacija, prema arhivskoj građi pronađenoj u slovenskom Arhivu u Ljubljani, izvedena uz odobrenje Centralnoga komiteta (CK) Saveza komunista Slovenije, naveo je.

Na sjednici slovenskog CK nazočio je i kasniji predsjednik predsjedništva Slovenije Milan Kučan, rekao je Leljak, dodavši kako ne zna je li i Kučan digao ruku za smaknuće Crnogorca, ali dokumenti pokazuju kako je to znao.

Za likvidaciju hrvatskoga emigranta Nikice Martinovića odgovoran je šef tadašnje slovenske službe sigurnosti Janez Zemljarič. On je danas 85-godišnjak i živi u Ljubljani, a ujedno je i moćni slovenski privrednik, kazao je Leljak.

Istaknuo je kako je austrijskim državnim tijelima predao materijale, koji svjedoči o likvidacijama hrvatskih emigrana.

Slovenski publicist Leljak rekao je da je razgovarao i s predstavnicima slovenskih državnih tijela, dodavši kako je slovensko Državno odvjetništvo najavilo istragu o cjelokupnoj djelatnosti Udbe.

Autor knjige Bože Vukušić govorio je o radu saborske Komisije za istraživanje žrtava rata i poraća.

Posebno je istaknuo kako je za Savez komunista Hrvatske (SKH), uz Udbu i Kontra obavještajnu službu (KOS), djelovala i posebna služba koja je prikupljala dosjee o uglednim ljudima u Hrvatskoj.

Ti su dosjei čuvani u podrumu nekadašnje zgrade CK SKH, tzv. 'kockice', na zagrebačkom Prisavlju, a kao sljednik Saveza komunista Hrvatske naslijedio ih je SDP.

Od osam tisuća nekadašnjih dosjea jedan dio manje važnih predan je Hrvatskom državnom arhivu, i oni moraju biti zatvoreni 50 godina, rekao je Vukušić.

Tvrdi kako je SDP zadržao ključnih 2 tisuće dosjea koji mu omogućuju da dominira u društvu.


M.M.