Nakon što je istražujući zločine političke policije bivše SFRJ nad slovenskim emigrantima, ljubljanski istraživač i publicist Roman Leljak slučajno otkrio okolnosti kako je Udba 1972. godine likvidirala Stjepana Crnogorca i Nikice Martinovića, iz slovenske policije su potvrdili da su se uključili u istraživanje ovih slučajeva.


Slovenska policija odbacila je navode prema kojima je kasno počela svoje istražne radnje.

- Započeli smo s prikupljanjem informacija i provjerom navoda vezanim za te slučajeve čim smo primijetili, odnosno  u vrijeme kada su se pojavili u javnosti – priopćeno je ovih dana iz slovenske policije.

Iz policije ističu kako su njihovi prvi potezi povezivanje s uredom Vrhovnog državnog tužitelja i Okružnog državnog odvjetništva u Ljubljani, kako bi dobili stručno mišljenje ali i uskladili  daljnje mjere.

-Pri tome ističemo da je riječ o slučajevima koji su vremenski udaljene i pokrivena opsežnoh arhivske dokumentacije – poručili su iz policije, navodeći kako su već obavili razgovor s istraživačem Romanom Ljeljakom, koji je istražujući arhivsku građu otkrio počinitelje ovih zločina.

Poručuju kako će u ovim slučajevima provesti sve aktivnosti koje su u skladu sa zakonom .

-Sigurno je policija će o svemu obavijestiti nadležne institucije za provedbu zakona (državni odvjetnik ), koji će odlučiti o mogućem pokretanju kaznenog progona –poručuju iz policije.

Također navode da će pozitivno odgovoriti i na zahtjev austrijskih sigurnosnih vlasti i pružiti im sve potrebne informacije.

Podsjetimo, prema tvrdnjama Romana Leljaka  udbaši  Crnogorcu nisu mogli ništa dokazati, pa niti da je imao veze s ekstremnom emigracijom, pa su ga odlučili likvidirati.

Prema istom izvoru, o  ispitivanju Stjepana Crnogorca postoji i tonski zapis. U tom kontekstu spominju se i tadašnji slovenski i jugoslavenski dužnosnici Janez Zemljarič i Milan Kučan, jer pretpostavljamo da bi i oni mogli nešto znati o slučaju Crnogorac.

 


R.H.


Vezani članci:

-Otkrivena tajna UDBA-e: Nestali hrvatski emigrant Stjepan Crnogorac likvidiran u Sloveniji

-Bože Vukušić: Državni terorizam u SFRJ i likvidacija Stjepana Crnogorca

-Roman Ljeljak: Austrijska policija otvorila je istražni postupak protiv ubojica Stjepana Crnogorca