Pozdravljajući partizanske borce iz sastava Desetog zagrebačkog korpusa, koji su danas slavili obljetnicu u Zagrebu, predsjednik Ivo Josipović istaknuo je da su pobijedile vrijednosti za koje su se oni borili - sloboda, demokracija i bratstvo među ljudima, ali nažalost, rekao je, ta pobjeda nije nikada konačna.Kazao je i da danas Europske unije ne bi bilo bez pobjede antifašizma te da je sama Unija, nakon Drugog svjetskog rata, utemeljena na ideji slobode i mira i poruci kako rata u Europi više ne smije biti. Izrazio je želju da sve ono što su borci Desetog zagrebačkog korpusa dobrog učinili nikada ne dođe u pitanje različitim krivotvorinama i podmetanjima.

Izrazio je zadovoljstvo što Grad Zagreb „čuva herojstvo i ponos“ na svoju antifašističku tradiciju.

"Zagreb ima trg koji nosi ime čovjeka koji je vodio antifašističku borbu i nadam se da to ime nikada neće biti promijenjeno", rekao je aktualni predsjednik Ivo Josipović, dobivši od nazočnih buran pljesak.

Izrazio je nadu i da će Grad Zagreb ponovno imati i ulicu 10. korpusa. "Najvažnije je da vrijednosti koje nosi antifašizam - sloboda, demokracija, bratstvo i ljudska prava, nikada ne budu izbrisani iz naših duša", naglasio je Josipović.

Bandić: Izjednačavanje antifašističkog oslobodilačkog pokreta sa boljševičkom praksom i komunističkim zločinima je sramotno

Zagrebački gradonačelnik Banidić izrazio je ponos na zagrebački i hrvatski doprinos svjetskoj antifašističkoj tradiciji.

"Moderna hrvatska država nije nastala ex nihilo pa je sramotno izjednačavanje, koje se u posljednje vrijeme čuje, antifašističkog oslobodilačkog pokreta sa boljševičkom praksom i komunističkim zločinima, kojih je nedvojbeno bilo. Niti jedan zločin, ma kad se dogodio, ne može se pravdati ni lijevom niti desnom frazom. Svaki počinjeni zločin ima svoje ime i prezime, treba ga na sudu dokazati, a zločinca primjereno kazniti", kazao je Bandić.

>>Zoran Piličić: -'Zavođenje' nacionalne desnice je jedan od najbolje razrađenih poteza Milana Bandića

Istaknuo je da su se antifašistički borci i heroji Domovinskog rata svrstali na pravu stranu u obrani ljudskog dostojanstva i pravednijeg društva te im ni u ratu niti u miru to ne mogu umanjiti aktualni politički prijepori i naknadne manipulacije brojkama i žrtvama.

Josipović nema namjeru smijeniti Sašu Perkovića

Nakon obilježavanja ove obljetnice Ivo Josipović je rekao novinarima  kako se nema namjeru riješiti usluga svog savjetnika za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost Saše Perkovića, inače sina Josipa Perkovića.

"Vidjeli smo da i njemački, francuski i talijanski sudovi donose odluke kojima se izručenje prihvaća, ali i one druge. Kakva god bila odluka hrvatskog pravosuđa ona mora biti u skladu sa zakonom i savješću sudaca koji sude", rekao je predsjednik Josipović novinarima nakon obilježavanja 70. obljetnice Desetog zagrebačkog korpusa upitan o mogućem izručenju Perkovića Njemačkoj.

Istaknuo je i da, kakav god bio ishod, djeca nemaju što odgovarati za eventualne pogreške svojih roditelja te da cijeli predmet nema nikakvog utjecaja na status savjetnika u Uredu Predsjednika RH Saše Perkovića, koji je sin Josipa Perkovića.

R.H.