Zagreb je 18. siječnja obilježavao 70. obljetnicu osnivanja Desetog partizanskog zagrebačkog korpusa.  Bili smo u prilici tijekom blagog zimskog prijepodneva stajati pred Starom gradskom vijećnicom na zagrebačkom Gornjem gradu i promatrati kako pristižu luksuzni službeni automobili i brojni taksiji – s uzvanicima koji se međusobno grle, razdragani, u svečanoj odjeći, mnogi s velikim buketima cvijeća. Bili su ondje, znamo, i predsjednik Ivo Josipović i gradonačelnik Milan Bandić. Milan Bandić je stigao sa svojim vjernim pobočnicima, a također s cvijećem. A okolo naokolo stajale su velike skupine policije, u odorama i civilu - i odmah nas legitimirali i zapisali.

Poznajemo politička uvjerenja predsjednika Josipovića i gradonačelnika Bandića, no ipak nas uvijek ponovno iznenade. Gradonačelnik  je ovom prilikom energično ustvrdio da se s ponosom  moramo sjećati boraca Desetog partizanskog korpusa jer su partizani bili pravi nositelji slobode, bitno su doprinijeli svjetskoj demokraciji i zato je sramota da ih se u posljednje vrijeme spominje u vezi s boljševičkim zločinima. Uz to se nadovezao i  na opis jednog mjesta iz Novog zavjeta - o Isusu i njegovoj patnji na Križu.

>>Čuvari lika i djela Josipa Broza: Bandić i Josipović izrazili nadu da će Zagreb ponovo imati ulicu 10. partizanskog korpusa

Uistinu, zadnji je trenutak da gradonačelnika Milana Bandića shvatimo kao crveno svjetlo na putu hrvatske demokracije. Moguće ga je samo opisati kao osobu čovjeka pretjeranih ambicija, mutnih stavova, i neprincipijelne spretnosti - za glasove je spreman zavaravati svaku skupinu, osobito vjernike. Ključno je međutim da, jednako kao i Ivo Josipović,  nije demokrat. Demokrati ne priređuju javne proslave totalitarističkim režimima.

Znamo, hrvatska povijest 20. stoljeća jest složena. Svaka je obitelj imala svoje razloge zašto je pristajala uz  jugoslavenski komunizam ili uz hrvatski nacionalizam, i te razloge treba uzeti ozbiljno. Traumatičnost posljedica liječit će još nekoliko hrvatskih pokoljenja. I pravednost interpretacije nikada ne će biti do kraja postignuta. Da bude i teže, u dugim godinama neslobode mnoge su se okolnosti kobno pomiješale.

Kako je, primjerice, moguće razvrstati biografiju jednog  Josipa Perkovića! Rođen je u Podlapači, ličkom selu u kojem su apsolutno sve obitelji optirale za ustaški pokret. Danas na  ulazu u selo stoji spomenik s preko 400 imena ljudi koje su ubili jugoslavenski partizani, najvećim dijelom oni iz okolnih srpskih mjesta, i najvećim dijelom 1945.  Na ploči je i desetak imena Perkovića. A mladić bez oca uskoro je postao udbinim ubojicom, a 1990. pomagačem u stvaranju hrvatske države.

Za nas postoji samo jedan put. Traže se hrabrost i savjest  za kulturu sjećanja i suočavanje, da se svaka pojava nazove pravim imenom koliko je to ljudima najviše moguće.  A iznad svega se traži željezna volja za promicanje vrijednosti demokracije.

Partizani – jugoslavenski, hrvatski, zagrebački – ne stoje u vezi s demokracijom. Stoje u vezi s nasiljem, sa stratištima, sa zatvorima u kojima su pod krvničkim mučenjima jaukali djevojke i mladići, osporavatelji hegemonije i komunizma. S demokracijom u vezi stoji samo iskrena želja da uložimo svaki napor za zrelije društvo. Da, važna su nam ljudska prava! Želimo dijeliti sa siromašnima (umjesto da ih nazivamo „socijala“), želimo da manje nadarena i socijalno slabija djeca budu uključenija u školski sustav negoli su sada,  stalo nam je da Romi dobiju tri puta više potpore za svoju integraciju. I, istina -  želimo da Srbi u Hrvatskoj dobiju svaku pozornost i zaštitu. Cijeli smo život željeli da dobiju manjinska prava!

U razvijenom demokratskom društvu ne će biti mjesta za slavitelje komunizma poput  Ive Josipovića i Milana Bandića. Ne će imati prilike nositi cvijeće nasljedovateljima i obožavateljima partizanskih korpusa – osobito ne javno i financirano iz narodne blagajne.

 

 

Maja Runje