Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio je odluku Izvanraspravnog vijeća zagrebačkoga Županijskog suda da se bivši šef jugoslavenske tajne službe Josip Perković izruči Njemačkoj, gdje je osumnjičen zbog sudjelovanja u ubojstvu hrvatskoga političkog emigranta Stjepana Đurekovića.'Kao neosnovane odbijene su žalbe državnog odvjetnika i tražene osobe Josipa Perkovića podnesene protiv rješenja Županijskog suda u Zagrebu od 8. siječnja 2014. broj Kv-Eun-2/14, kojim je na temelju europskog uhidbenog naloga bila odobrena predaja tražene osobe Josipa Perkovića Saveznoj Republici Njemačkoj', stoji u rješenju Vrhovnog suda.

-U cijelosti su prihvaćeni argumenti Izvanraspravnog vijeća našeg suda, a samim time odbijena argumentacija istaknuta u žalbi državnog odvjetništva odnosno Josipa Perkovića da bi u konkretnom slučaju nastupila zastara kaznenog progona - izjavio je glasnogovornik Županijskoga suda u Zagrebu Krešimir Devčić.

Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo najavio je već jutros da priprema i ustavnu tužbu, posljednji pravni lijek koji bi mogao spriječiti izručenje. Ustavnu tužbu, kako navodi, temeljit će na procjeni da Perković nije imao pošteno suđenje i da je povrijeđen princip vladavine prava.

Iako ustavna tužba sama po sebi ne može spriječiti izručenje, uz tu tužbu će bit priložen i zahtjev za izdavanje privremene mjere od strane Ustavnog suda. Ako ta privremena mjera bude izdana, ona bi mogla privremeno suspendirati njegovo izručenje do odluke Ustavnog suda. 

Vrhovnom sudu tužbu su jučer podnijeli odvjetnici koji zastupaju Gizelu Đureković, suprugu ubijenog Stjepana Đurekovića. Žale se protiv rješenja kojim je odbačena žalba na odluku Županijskog suda u Velikoj Gorici, a prema kojoj je odbijena predaja Zdravka Mustača na temelju europskog uhidbenog naloga.

 

R.H.