Online peticiju Hrvatskog svjetskog kongresa kojom se traži razjašnjavanje ubojstava UDBA-e nad Hrvatima diljem svijeta, te hitnu i neodgodivu lustraciju u Hrvatskoj do sada je potpisalo više od 2300 potpisnika.


Peticijom se zahtjeva  razjašnjavanje ubojstava koja je jugoslavenska tajna služba UDBA sprovodila nad hrvatskim političkim neistomišljenicima u Hrvatskoj i širom svijeta.

-Likvidacije disidenata u inozemstvu koji su se suprotstavljali jugo-režimu dovodeći u pitanje legitimet jugoslavenske države i njezine totalitarne državne stranke, smatrana su „legitimnim sredstvom“ u svrhu očuvanja vlasti. Da bi se dospjelo na UDB-inu crnu listu, u većini slučajeva je bilo dovoljno javno kritizirati režim, biti istaknutiji član neke emigrantske udruge ili skupine, makar one djelovale potpuno u skladu sa zakonom dotičnih država, ili se pak zauzimati za neovisnu, demokratsku Hrvatsku. Svoj život su stavljali na kocku i svi oni koji su bilo što objavljivali o Bleiburgu, Golom Otoku ili o načinu na koji je  ugušeno „Hrvatsko proljeće“. Neki su životom platili i samo kritiziranje bogaćenja komunističke oligarhije u jugoslavenskoj državi – stoji u pratećem tekstu peticije.

Nakon prikupljanja peticija će biti odaslana Europskom parlamentu, Europskom vijeću, Vijeću Europske unije, Europskoj komisiji, Vrhovnom sudu EU, Parlamentima, vladama i sudskim organima zemalja u kojima su ubijani hrvatski politički emigranti, Hrvatskom saboru, hrvatskoj Vladi i hrvatskim sudskim organima.

Peticiju možete potpisati OVDJE


R. Horvat