Nakon punih 37 godina Josip Perković je danas ponovno stupio na njemačko tlo, odakle je 22. studenoga 1977. za dlaku uspio pobjeći njemačkoj policiji.



Kako doznaje Slobodna Dalmacija, pred njemačkim pravosuđem Perković će odgovarati za sve likvidacije hrvatskih emigranata na njemačkom tlu u koje je bio umiješan kao visokorangirani obavještajac, a ne samo u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

Konkretno, Perković pred njemačkim sudom neće samo odgovarati na pitanja poput onoga što je bilo s ključem Pratesove tiskare i tko je likvidirao Đurekovića… nego će se suočiti i sa snimkama osobnog razgovora sa svojim suradnikom Josipom Muelerom.

Od njega je tražio još 1977. godine da likvidira Stjepana Bilandžića i Franju Goretu. Taj su razgovor, koji će u istrazi ozbiljno teretiti Perkovića, Nijemci sačuvali jer je njihova tajna služba BND Josipa Muelera na sastanak s Perkovićem poslala ozvučenoga.

Osječkog Nijemca Josipa Müllera Perković je vrbovao za suradnika Udbe još 1976. “otkupivši“ mu za protuuslugu dio zatvorske kazne u Srijemskoj Mitrovici, no Müller, kodnog imena “Hamilton“, o svim Perkovićevim zahtjevima pravovremeno je izvještavao njemačku tajnu policiju, koja mu je davala instrukcije i logističku podršku kako bi Perkovića ulovili na djelu.

Müller je u međuvremenu preminuo, no tonski zapisi njegova i Perkovićeva razgovora pohranjeni su u BND-u, pa će Perković na sudu imati priliku čuti kako Mülleru obećava 60.000 maraka za ubojstvo Stjepana Bilandžića, “koje će mu uplatiti na njegov švicarski račun kada mediji objave da je Bilandžić likvidiran“.

No, zahvaljujući BND-ovoj intervenciji Bilandžić je preživio i sada živi u Zagrebu, pa će u ovom slučaju Perković odgovarati samo za pokušaj ubojstva. Međutim, pred njemačkim sudom u Münchenu morat će položiti račune za devet likvidacija i četiri otmice hrvatskih emigranata dok je on bio na republičkoj razini čelni čovjek Udbe.

I Zdravko Mustač ide u Njemačku?

Zdravko Mustač, Perkovićev nadređeni iz bivših jugoslavenskih tajnih službi, još uvijek nije izbjegao izručenje Njemačkoj.

Ako Vrhovni sud Giseli Đureković, udovici ubijenog Stjepana Đurekovića, prizna status stranke u postupku, automatski će se aktivirati njezina žalba kojom se protive odluci Županijskog suda u Velikoj Gorici o neizručenju Mustača. U tom je slučaju prilično vjerojatno da će Vrhovni sud primijeniti istu logiku kao i u slučaju Perković i donijeti odluku o izručenju Mustača Njemačkoj.

– Nedvojbeno postoji mogućnost da se to dogodi. Mi smo podnijeli žalbu u zakonskom roku, nakon što su se pojavile informacije da se Državno odvjetništvo neće žaliti u slučaju Mustač. Moja je klijentica oštećenik koji je pretrpio posljedice kaznenog djela i prema Zakonu o kaznenom postupku ima pravo sudjelovati u postupku – objašnjava Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković, udovice Stjepana Đurekovića.

M.M.