Kontroverzni politički analitičar iz Tuzle Mehmedalija Nuhić tvrdi kako ima pouzdane informacije da su organizatori prosvjeda u Federaciji BiH počeli s nabavkom naoružanja koje bi, kako navodi,  trebalo biti  upotrijebljeno za nasilnu unitarizaciju BiH.


Za ovakve aktivnosti Nuhić je izravno optužio aktiviste neformalne organizacije "Udar" , navodeći da su boravili u inozemstvu, gdje su im pojedine obavještajne službe stavile na raspolaganje skladišta naoružanja.

Nuhić  je za "Pres Republika Srpska" izjavio kako ne postoji ni najmanja sumnja da je socijalni bunt u FBiH maksimalno ispolitiziran i stavljen u funkciju nasilne unitarizacije BiH.

Naveo je također kako je vrlo brzo postalo jasno da nije riječ o prosvjedima u kojima gladni i nezaposleni traže posao i krug, već preko prosvjednika organizatori plasiraju priču o potrebi "bosanskog narodnog jedinstva" i ustavnih promjena koje za cilj imaju potpunu unitarizaciju BiH.

Nuhić smatra kako iza svega što se događa u FBiH stoje centri moći izvan BiH, koji odvode bošnjačke političare na brifinge u inozemstvo, gdje im, kako ističe, daju instrukcije što trebaju činiti.

Međutim, iz medijskih napisa se ne može doznati da li je Nuhić  o svojim saznanjima dao iskaz na za to prikladnom mjestu.

>>Nino Raspudić: Bošnjačko proljeće preraslo u unutarbošnjački politički obračun

Inače, neformalne skupine građana koje sebe nazivaju "Plenum građana", oboružane crvenim komunističkim zastavama i zvjezdama petokrakama, posljednjih se dana nastoje nametnuti kao strana u pregovorima u procesu preuzimanja vlasti.


Analitičari vjeruju da aktivnosti ovih neformalnih skupina podupiru Željko Komšić i Sefer Halilović, ali i aktualni ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

 

M.J.