Kreatori kaosa iz Sarajeva ne biraju sredstva kako bi revolucionarni zanos prenijeli i na ona područja BiH gdje nemaju nekog osobitog političkog utjecaja.

Nakon terorističkog djelovanja 07. veljače, kada je uvezene skupine huligana spalile nekoliko institucija u zapadnom djelu Mostara, zanimljiva i ne baš vješto izvedena scenografija dogodila se i jučer  u Mostaru.

>>U Mostaru rat grafitima: 'Protestanti' najavili nastavak rata

U trenucima dolaska dopredsjednika SDP-a BiH i Federacije BiH Svetozara Pudarića na partizansko groblje u Mostaru, praćenog kamerom i stotinjak pripadnika partizanskih boračkih udruga iz Sarajeva, pored glavnog ulaza na partizansko groblje u Mostaru iznenada je buknula vatra.


Iz snimke tog događaja vidljivo je kako su snimatelj i čelnik SDP-a prvi došli na lice mjesta, zatičući tek zapaljene gume, što samo po sebi dovoljno kazuje o nakanama kreatora ovog igrokaza.

>>Mostar: Podpredsjednik Federacije BiH položio vijenac na partizanski spomenik ukrašen jugoslavenskom zastavom

Pokušavajući ugasiti tek zapaljene gume, Svetozar Pudarić i njegova pratnja su zapjevali „Druže Tito mi ti se kunemo“.

>>Stožer 'Stop majorizaciji Hrvata u BiH': Omladina SDP-a, OKC Abrašević, nevladine organizacije, te navijačka skupina Red Army organizatori nereda u Mostaru

U izjavi za medije, Pudarić je ovu scenografiju okarakterizirao stanjem “zarobljene svijesti jednog dijela građana Mostara”.

-U toj zarobljenoj svijesti nažalost žive i neki mladi ljudi širom BiH. Meni je njih žao jer oni žive u crnom, mračnom svijetu iz kojega ne vide izlaza pa se izražavaju isključivo nasiljem. Korijen tog nasilja je strah, kao što je u korijenu svake mržnje strah; strah od toga da niste sposobni, strah od toga da niste poželjni, da samo u grupi možete postići nešto te da kao pojedinac nemate nikakve kvalitete. Zbog toga mladima što prije treba pomoći da izađu iz tog stanja zarobljene svijesti i postanu normalni građani ove zemlje – istaknuo je Pudarić.

Međutim, za nasilje koje se dogodilo tjedan dana ranije osumnjičeni su njegovi istomišljenici, što Pudarić pokušava zataškati.

>>Obilježena 69. obljetnica stradanja mostarskih franjevaca

U vrijeme ovog igrokaza nekoliko mostarskih fratara i članovi HKUD Rodoč odavali su počast i zapalili svijeće na Čekrku,  mjestu ubojstva šestorice mostarskih fratara, koje je navečer 14. veljače 1945. iz mostarskog samostana odvela skupina partizanskih vojnika na čelu sa Brankom-Branom Popadićem, povjerenikom OZNA-e u 12. hercegovačkoj brigadi.

>>Mostarsko partizansko groblje podignuto na kostima žrtava komunističke represije

Podsjetimo, partizansko groblje u Mostaru napravljeno je na jednom od najvećih stratišta u ovom gradu.

 

I.Pehar