Svečanim misnim slavljem u crkvi Kraljice sv. Krunice na zagrebačkoj Koloniji obilježena je u nedjelju 23. veljače obljetnica bombardiranja dominikanskog samostana, izvještava portal Glasa Koncila. Samostan i gimnazija bili su pogođeni u savezničkome zračnom napadu prije točno 70 godina, 22. veljače 1944. godine. U trenutku bombardiranja u samostanu je bilo 17 redovnika, nekoliko braće suradnika, sjemeništaraca i radnika te 140 učenika gimnazije, a tijekom napada pod ruševinama smrt je našlo osam redovnika, dok je deveta žrtva bio namještenik naklade "Istina".


Misu povodom tužne obljetnice predslavio je provincijal Hrvatske dominikanske provincije Anto Gavrić, a suslavili su provincijal franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda Željko Železnjak, moderator Nadbiskupskoga duhovnog stola Nedjeljko Pintarić te brojni svećenici dominikanci i brojni vjernici.

Prior samostana Slavko Slišković naveo je pozdravu imena svih poginulih dominikanaca i istaknuo potrebu stalnog podsjećanja na njih koji su izgradili temelje na kojima zagrebački dominikanski samostan danas stoji. "Postoji opasnost da imena pređu u statistiku. Iza svakog od tih imena stoji čitav svijet koji je s njima rođen, rastao, živio i umro. Zato ne damo da njihov svijet propadne. Kao što je Red u njima umirao, tako oni u Redu žive", istaknuo je Slišković.

U homiliji provincijal Gavrić, osvrćući se na evanđeosku poruku, istaknuo je da iz Kristova poziva na ljubav prema neprijateljima slijedi originalna logika koja se ne povodi pravilima svijeta i nikada na mržnju ne uzvraća mržnjom, nego molitvom, ljubavlju i darivanjem. Propovjednik je naglasio da su dominikanci poginuli 1944. godine radili vođeni ljubavlju prema narodu i posebnom pobožnosti prema Gospi. Svoje su živote u potpunosti darovali za vjernike, dominikanski red i Crkvu te tako postali istinski mučenici iz ljubavi. Posebnu zahvalu provincijal je uputio franjevcima i Zagrebačkoj nadbiskupiji. U teškim trenucima stradanja dominikancima je pomogao tadašnji nadbiskup bl. Alojzije Stepinac, koji je posjetio samostanske ruševine i ranjenike, a predvodio je i sprovodne obrede za pokojne. Pomoć dominikancima pružili su i franjevci s Kaptola ponudivši im svoj samostan u Samoboru.

"Danas mi zahvaljujemo braći koja su svoj život uložila u temelje ovoga samostana, ove župe i ovoga dijela Zagreba. Zahvaljujući im, molimo da nas oni prate svojim molitvama kod nebeskoga Oca, da ono što su oni započeli braća danas znaju nasljedovati, nastavljati i širiti na novi način", zaključio je Gavrić.

Prigodom 70. obljetnice bombardiranja samostana napravljen je pretisak lista "Gospina krunica" iz 1944. godine, u kojem su opisani životi poginulih i svjedočanstva očevidaca.

 

M.M.