Suđenje Josipu Perkoviću u Njemačkoj, kojeg se sumnjiči za umiješanost u ubojstvo Stjepana Đurekovića, moglo bi biti neugodno za SDP, jer ne može ta stranka naslijediti imovinu nekadašnje komunističke nomenklature, a ne preuzeti balast komunističke partije iz kojeg proističe i Perković, rekao je dr. Nino Raspudić na tribini u Splitu pod nazivom "Hrvatska i BiH u 2014. godini".


Bila je do kraja puna velika dvorana franjevačkog klerikata na Trsteniku , u kojoj je Raspudić održao tribinu u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt. Tribinom je moderirao dr. Vide Popović, predsjednik udruge Benedikt, javlja Dalmacijanews.

Po Raspudićevim riječima suđenje Josipu Perkoviću moglo bi pridonijeti i većem zanimanju hrvatske dijaspore za aktivniji angažman u Hrvatskoj.

- Do sada nije moglo biti perspektive za hrvatsku dijasporu u Hrvatskoj jer su predstavnici totalitarne strukture kojoj je pripadao i Perković ubijali predstavnike dijaspore - kazao je Raspudić.

- Nužno je da se politika, mediji i kultura očiste od komunističkih kadrova jer se u protivnom neće otvoriti perspektive za hrvatsko društvo - istaknuo je Raspudić.

Deset županija u Federaciji BiH svesti na dvije

Govoreći o situaciji u Bosni i Hercegovini, Nino Raspudić, koji je u više navrata prekidanim burnim pljeskom, istaknuo je kako je najbolje rješenje za Federaciju BiH da se njenih deset županija preoblikuje u dvije županije od kojih bi jedna bila većinska hrvatska, a druga većinski bošnjačka. Na taj bi se način, po Raspudiću, smanjila i glomazna administracija u ovom entitetu.

- Većinska hrvatska županija obuhvatila bi sve hrvatske krajeve u Posavini, Srednjoj Bosni i Hercegovini i ne mora biti teriotorijalno povezana, a iz te bi se županije, primjerice, birao član Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda i ne bi se ubuduće dogodilo da na tu dužnost bude izabran netko poput Željka Komšića većinom bošnjačkim glasovima - istaknuo je Raspudić.

Tako ustrojena većinska hrvatska županija onemogućila bi da se ubuduće, primjerice, za predsjednika Federacije BiH ustoličuje netko poput Živka Budimira koji je, po Raspudiću, dobio tek oko dvije tisuće hrvatskih glasova.

Raspudić smatra kako s bošnjačke strane trenutačno nema spremnosti za kompromis, odnosno ustroj većinske hrvatske i većinske bošnjačke županije jer je u bošnjačkoj javnosti stvoreno raspoloženje da treba "poklopiti" Federaciju BiH, tako da u njoj dominiraju Bošnjaci.

M.M.