U verbalni sukob koji su protiv predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka pokrenuli predsjednik Republike Ivo Josipović i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, uz orkestriranu potporu Nenada Puhovskog, Krešimira Macana i drugih medijskih higijeničara, umiješali su se i beogradski tabloidi.


Tako, beogradski Kurir, izvještavajući sa HDZ-ovog skupa u Omišu, navodi da je „predsjednik HDZ-a na najgrublji način izvređao predsjednika Srbije Tomislava Nikolića“, nazivajući ga četničkim vojvodom.

>>Rješenje enigme zločina u Antinu: Preko 'Ace – Divljaka' do 'Tome Grobara'

Pojašnjavajući o kakvim je uvredama riječ, beogradski tabloid navodi kako je predsjednik HDZ-a izjavio da „Hrvatima neće da pregledaju udžbenike nikakve četničke vojvode“, dodajući kako su „nakon njegovog govora okupljeni skandirali i uzvikivali u jamu s njima“.


Beogradski Kurir također navodi kako je čelnik HDZ-a kazao da je predsjednik Josipović „đubre kao i njegov otac“.

„Karamarko je pogrdno govorio i o hrvatskom predsedniku Ivi Josipoviću, za koga je rekao da je isto đubre kao i njegov otac“, navodi također Kurir u svome izvješću.

>>Tomislav Karamarko: Zar mislite da ću cvrkutati na spomen imena Ive Josipovića!?

Analizirajući objavljeno u beogradskom tabloidu, nameće se zaključak  kako se najviši državni vrh Republike Hrvatske i njihovi medijski higijeničari o skupu HDZ-a u Omišu informiraju preko beogradskih tabloida.

Kevina jama je blizu Omiša i sve se zna

Analitičari međutim upozoravaju da Omiš nije daleko od Podgore, Biokova i Kevine jame, asocirajući kako se zna tko je odgovoran za poslijeratne komunističke zločine u ovom kraju.

-U Omišu postoji jako puno osoba koje znaju tko je imenom i prezimenom odgovoran za Kevinu jamu, jamu kod Aržanog i desetke jama na Biokovu, koje su punjene ljudskim tijelima tijekom II. svjetskog rata i poraća – navodi kolumnist HRsvijeta Ilija Zovko, dodajući kako je odgovor na to pitanje bio dužan potražiti i DORH.

Smatra kako je riječ o klasičnom pokušaju zamjene teza.

-Svako spominjanje Kevine jame, bez obzira tko je spomenuo, trebalo bi biti asocijacija na činjenicu da ta jama, kao i stotine drugih, još uvijek nisu istražene – smatra Zovko, dodajući kako se ta priča pokušava zatvoriti medijskim „guranjem“ teza o navodnom govoru mržnje.

Upozorava i na nedavnu izjavu predsjednika Republike kada je komentirajući  slučaj Perković kazao da „djeca ne mogu odgovarati zbog postupaka svojih roditelja“.

-Predsjednik je tu apsolutno u pravu. Međutim, sporno je to kad djeca osumnjičenika imaju ključnu ulogu u procesima u kojima su njihovi roditelji osumnjičenici, ili bi to mogli biti. Takav je slučaj s Kevinom jamom, jamama oko Aržanog i Biokova, ali i slanjem u ustaški logor Jasenovac, zbog čega je jedan nekad visokopozicionirani sudac u sustavu NDH nagrađen visokim javnim dužnostima u Titovoj Jugoslaviji– zaključio je Zovko.

 

R.H.


-Otac Ive Josipovića bio upravitelj Golog otoka?

-Sveta Misa za poginule hrvatske branitelje i žrtve Kevine jame

-Podi kod Trilja: Više od stotinu zarobljenika bačeno u jamu

-Mosorski partizanski odred likvidirao hrvatske mladiće i bacao ih u jame

-Ratni zločini u Vrgorcu – uzroci, glavni protagonisti i imena svjedoka

-Tajna masovne grobnice u Vrgorcu: Partizanski egzekutori ubili i dvije trudnice u visokom stadiju trudnoće

-Danko Anđelinović, djed Vesne Pusić, bio istaknuti pripadnik ORJUN-e i četničkog pokreta

-Hoće li Karamarko zbog ratnog zločina istražiti i oca Mladena Bajića?