HDZ-ovi zastupnici u Europskom parlamentu reagirali su u srijedu otvorenim pismom na istupe predsjednika Europskog parlamenta Martina Schulza, optuživši ga da je napisao hvalospjeve o bivšoj Jugoslaviji.



Petero HDZ-ovih europarlamentaraca u otvorenom pismu piše kako su iznenađeni dijelom teksta u prigodnoj brošuri o izložbi hrvatskih umjetničkih djela, koja je otkupio Parlament za svoju umjetničku zbirku.

"Smatrali smo da je izložba prigoda za predstavljanje inovativne i kreativne strane umjetnika iz Hrvatske kao najnovije članice Europske unije. Umjesto toga, u predgovoru se u prvi plan stavlja Jugoslavija koja se ističe kao zemlja umjetničkih sloboda gdje su 'umjetnici mogli stvarati gotovo nesputano' te naglašava kako ova umjetnička izložba iskazuje ovu karakteristiku te bivše totalitarne države", kaže se u pismu.

"U Vašem tekstu Hrvatska je percipirana skoro isključivo u kontekstu bivše Jugoslavije zanemarujući tisućljetni hrvatski kulturni identitet. U tom smislu, kao zastupnici hrvatske delegacije Europske pučke stranke, HDZ-a a tražimo od Vas objašnjenje iz kojih je razloga takva neprimjerena i pogrešna poruka odaslana prilikom otvaranja ovako važne izložbe u Europskom parlamentu za Hrvatsku i za EU", stoji u pismu koje su potpisali Dubravka Šuica, Zdravka Bušić, Ivana Maletić, Andrej Plenković i Davor Ivo Stier.

Podsjetimo, u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu u srijedu je otvorena izložba hrvatskih umjetničkih djela, koja je otkupio Parlament za svoju umjetničku zbirku.

Schulz je u svom predgovoru brošure za ovu izložbu napisao: " Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem Istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku opuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku".


M.M.