Na pozive predsjednika Republike Ive Josipovića o prestanku rasprave o „temama o ustašama i partizanima“ reagirali su iz Hrvatske čiste stranke prava, podsjećajući kako je upravo on otvorio ove teme.

Predsjednik HČSP-a Josip Miljak smatra kako je riječ o velikom napretku u političkom sazrijevanju aktualnog predsjednika.

-Predsjednik Josipović opetovano poziva sve sudionike EU izbora da se okanu tema o ustašama i partizanima i da u kampanji govore o gospodarskim problemima naše države. To je veliki napredak u političkom sazrijevanju Ive Josipovića, ako znamo da je upravo on obećao „zacrveniti“ Hrvatsku, fotografirao se sa zvijezdom petokrakom, te dio hrvatskog naroda proglasio „ustaškim gujama“ – ističe Miljak.

Za Miljka, ovakva predsjednikova izjava je, ipak, velika novost.

-U ovoj prigodi prvi put iz usta predsjednika čujemo da se ne treba baviti ni partizanima, čime on konačno i partizane, barem prividno i nerado, stavlja u povijesno negativni kontekst – navodi Miljak, istaknuvši kako i dalje smatra da je Josipović neiskren po ovim pitanjima, i da se on nikada neće odreći partizana i nikada neće osuditi njihove masovne zločine i genocid počinjen nad hrvatskim narodom.

-Da je to tako upravo će posvjedočiti i sam dan 25. svibnja 2014, kada se održavaju izbori, a u Kumrovcu će u isto vrijeme orgijati desetak tisuća strašila okićenih totalitarnom komunističko-partizanskom simbolikom, pjevajući pjesme pod kojima su klali Hrvate. Radi ravnopravnosti, pokušajmo zamisliti što bi se dogodilo da se na isti način negdje okupi deset tisuća, ili deset ljudi, u ustaškim odorama – navodi Miljak.

Stoga predlaže, ukoliko predsjednik Josipović uistinu iskreno želi ono o čemu govori, neka zabrani orgijanja u Kumrovcu na dan održavanja EU izbora, a i inače.

-Hrvatska ne može postati uljuđeno i demokratsko društvo dok na svomu teritoriju dopušta takve stvari. Dvostruki kriteriji nas nikada neće dovesti do pomirbe i nikada na taj način neće prestati teme o ustašama i partizanima. A znamo da drugovi na vlasti nemaju ni minimalne želje za zabranom kumrovečkih simbola, to će ipak morati uraditi neka nova vlast – zaključio je predsjednik HČSP-a Josip Miljak.

R. Horvat