Građanska inicijativa Krug za trg i dalje nastoji vršiti politički pritisak, da se iz hrvatskih javnih prostora ukloni jugoslavenska komunistička simbolika, osobito da se ime Trga maršala Tita u Zagrebu promijeni u Kazališni ili u Sveučilišni trg.


-Tijekom travnja članovi subotom stoje na Trgu bana Jelačića s porukom Zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova, a tijekom svibnja, od ponedjeljka 5. svibnja do srijede 7. svibnja, nastojati će - na štandu, također na Trgu bana Josipa Jelačića – još jednom  informirati građane o važnosti uklanjanja totalitarističke simbolike iz javnih prostora. U četvrtak 8. svibnja, na dan kada su jugoslavenski partizani ušli u Zagreb i utemeljili komunističku diktaturu, upriličit će, pred Hrvatskim narodnim kazalištem u Zagrebu, još jedan u dugom nizu prosvjeda – kazala nam je Maja Runje, koordinatorica inicijative Krug za trg.

O aktivista doznajemo kako na ulici doživljavaju razne neugodnosti, uključujući i dobacivanja: „Trebalo bi vas sve stijeljati!“ Istodobno susreću i istomišljenike i prijatelje, a također i brojne izravne žrtve.

-Mnogi su ogorčeni jer stranke ljevice odbijaju razgovor o odgovornostima za komunističke zločine. Osjećaju da hrvatskom društvu treba suočavanje s prošlošću kakva je doista bila. Na putu zrelijoj kulturi sjećanja u Zagrebu, na žalost, stoji i aktualni gradonačelnik Milan Bandić, čija stranka u Skupštini ima većinu. Za Milana Bandića je naime nažalost moguće reći da je Titov privrženik – zaključila je Maja Runje.


R.H.