Odlukom Vrhovnog suda kojom Zdravko Mustač može biti izručen Njemačkoj u cijelosti su usvojeni svi zahtjevi odvjetnika Gizele Đureković i otvoren je put da 31 godinu nakon ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, bivši čelnik jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač dođe pred sud u Njemačkoj, rekla je odvjetnica Gizele Đureković Zrinka Pavlović.


„Samo na sudu u Njemačkoj će se moći utvrditi tko su bili nalogodavci, ali i počinitelji brutalnog ubojstva Stjepana Đurekovića“, rekla je odvjetnica Pavlović i dodala da će nakon 30 godina biti vrlo teško utvrditi sve činjenice, ali kao svaka žrtva, Gizela Đureković, koja je izgubila cijelu svoju obitelj, ima nadu da ćemo konačno doći do nekakvih odgovora koji su nam bitni, ne samo vezano uz ubojstvo Gizelinog muža Stjepana, nego i sina Damira.

Jučerašnja odluka Vrhovnog suda o predaji Mustača Njemačkoj, pravno je utemeljena, detaljno obrazložena te je vrlo jasno argumentiran svaki pojedini žalbeni razlog i njegova pravna neutemeljenost, kazala je odvjetnica Pavlović.

Na pitanje novinarke o mogućem neizručenju Mustača ukoliko njegova odvjetnica Lidija Horvat dobije zaštitu Europskog suda za ljudska prava, čime odluka Vrhovnog suda RH ne bi vrijedila, odvjetnik Siniša Pavlović je potvrdio da takva mogućnost postoji, no podsjeća na identičnu situaciju u slučaju Perković, kada je njegova obrana zatražila privremene mjere obustave izručenja od Ustavnog sudu RH.

„Jednako tako u Strasbourgu se prvo traži pobijanje odluke, pa privremena mjera za stopiranjem izručenja. To je pravno analaogna situacija, samo se radi o različitim tijelima, gdje oba primjenjuju Konvenciju o temeljnim ljudskim pravima i po njoj donose odluke, Ustavni sud za RH, a Europski sud za ljudska prava za EU“, pojasnio je Pavlović i dodao da je jasno kako je završila situacija s Perkovićem.

Teoretski je moguće da Ustavni sud i Europski sud za ljudska prava imaju različite stavove i mišljenja, no ovdje se ne raspravlja o bilo čijoj odgovornosti ili krivnji, nego samo o tome postoje li uvjeti da netko bude predan i da stane pred sud, rekao je Pavlović.

„Pitanje je: da li time što netko treba stati pred sud možete uopće prekršiti njegova ljudska prava? Sud je tu da bi vidio stoji li optužba protiv nekoga ili ne. Dok sud o tome ne odluči to nitko od nas niti smije niti može tvrditi“, zaključio je Pavlović.

R.H.