Za bivšeg hrvatskog emigranta i publicistu Božu Vukušića odluka o izručenju Zdravka Mustača je očekivana. Međutim, brine ga optužba na račun Državnog odvjetništva, iznesena u obrazloženjima odluka Vrhovnog suda o izručenju Perkovića i Mustača,  da radi protiv pravnog poretka Republike Hrvatske.


- S obzirom na dosadašnju praksu Vrhovnog suda u sličnim slučajevima, a posebno nakon obrazloženja odluke o izručenju Josipa Perkovića, odluka u slučaju Mustača je potpuno očekivana – kazao je Vukušić, komentirajući za HRsvijet odluku o izručenju Zdravka Mustača Njemačkoj.

Odluku Vrhovnog suda ocjenjuje „revolucionarnim zaokretom“, koji predstavlja simboličnu satisfakciju svim žrtvama komunističkog režima.

- Ovo je prvi put da hrvatsko pravosuđe staje na stranu žrtava udbinih zločinaca i protiv počinitelja tih zločina. To je u svakom slučaju veliki, gotovo revolucionaran zaokret i predstavlja simbiličnu satisfakciju svim žrtvama komunističkog režima. No, to nije dovoljno, jer svaka žrtva treba dobiti posebnu, pojedinačnu satisfakciju za vlastite patnje i nepravde – ocjenio je Vukušić.

Nije optimist kad je u pitanju mogućnost održavanja sličnog sudskog postupka pred hrvatskim pravosuđem.

- Teško, jer je za najveći broj tih zločina nastupila zastara ili su počinitelji u međuvremenu mrtvi. Međutim, postoji nekoliko slučajeva u kojima su pretpostavke ispunjene za kazneni progon, jer zastara nije nastupila i počinitelji su živi. U tijeku je suđenje Josipu Boljkovcu. Ali za to nije dovoljna spremnost sudaca i sudova, nego i Državnog odvjetništva – ističe Vukušić.

>>Pred 'Mustačev let' za Njemačku: Zdravko Mustač bio i ostao veći kapitalac od Josipa Perkovića

Upozorava i na obrazloženja odluka Vrhovnog suda o izručenju Perkovića i Mustača u kojima  doslovno stoji optužba prema kojoj  Državno odvjetništvo djeluje protiv pravnog poretka Republike Hrvatske.

-Zamislite, na tu optužbu nitko nije reagirao. Nitko je nije spomenuo ni u nedavnoj raspravi u Hrvatskom saboru o izvješću o radu Državnog odvjetništva, niti prilikom rasprave o izboru novog Glavnog državnog odvjetništva. Ta činjenica je strašnija od same optužbe na račun Državnog odvjetništva, jer govori o vrlo niskoj, gotovo nikakvoj svijesti i odgovornosti političkih predstavnika naroda i građana u Hrvatskom saboru. Gdje je još moguće u svijetu da takva optužba najvećeg sudbenog tijela na račun državnog odvjetništva prođe bez ikakvih posljedica, pa da čak ostane i potpuno nezapažena u stručnim i političkim krugovima?!- zaključio je Vukušić.

 

R. Horvat