Bivši šef jugoslavenske tajne službe (SDB) Zdravko Mustač predan je popodne u zagrebačkoj zračnoj luci njemačkim vlastima koje ga traže zbog upletenosti u ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića kod Muenchena 1983. godine.Mustač je u pratnji njemačkih policajaca otputovao u München redovnom linijom Lufthanse u 16.50. Njemačka je putem europskog uhidbenog naloga zatražila izručenje Mustača zbog pomaganja i poticanja na ubojstvo Đurekovića.

Predaja je obavljena temeljem naloga o predaji kojeg je 16. travnja ove godine donio Županijski sud u Varaždinu, a temeljem rješenja Vrhovnog suda RH od 15. travnja 2014. godine", priopćili su iz policije.

Njegov suosumnjičenik i bivši šef jugoslavenske tajne službe Josip Perković predan je Njemačkoj 24. siječnja.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud, koji je prvi odlučivao o Mustaču, u siječnju je zbog navodne zastare odbio njegovu predaju Njemačkoj. No, Vrhovni sud je početkom ožujka prihvatio žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevu izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj je sud odobrio izručenje krajem ožujka, a takvu je odluku nakon Mustačeve žalbe potvrdio Vrhovni sud prije dva dana.

Podsjetimo, varaždinski Županijski sud jučer je zaprimo odluku Vrhovnog suda kojom su odbačene žalbe bivšeg šefa jugoslavenske tajne službe Zdravka Mustača te tužiteljstva na rješenje varaždinskog suda o izručenju Mustača Njemačkoj zbog optužbi za pomaganje i poticanje na ubojstvo hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Kako je odlukom Vrhovnog suda pravomoćna postala odluka o izručenju Mustača, varaždinski je sud objavio da je potom MUP-u, odnosno njegovu Uredu za međunarodnu policijsku suradnju S.I.R.E.N.E., naložena predaja Mustača Njemačkoj. MUP, odnosno ured S.I.R.E.N.E., potvrdio je da je zaprimio pravomoćnu odluku o izručenju Mustača, sukladno europskom uhidbenom nalogu, te je započeo pripreme za postupak predaje.

Pravni zastupnici Gizele Đureković, udovice ubijenoga hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, izrazili su zadovoljstvo odlukom Vrhovnog suda. Odvjetnica Zrinka Pavlović ustvrdila je kako je odluka Vrhovnog suda pravno utemljena i detaljno obrazložena prema svakoj točki žalbe. Vrhovni sud pružio je vrlo jasne argumente zašto svaki pojedini žalbeni razlog nije usvojen, dodala je. Tom odlukom napokon je otvoren put da se preko 30 godina star slučaj teškog ubojstva uputi tamo gdje mu je mjesto, a to je sud. Samo sud može utvrditi što se doista dogodilo, kao i tko su bili nalogodavci i počinitelji Đurekovićeva ubojstva, istaknula je Pavlović.

 

R.Horvat

 

Vezani članci:

-Vrhovni sud odbacio žalbe: Slijedi izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj

-Bože Vukušić: Zastrašujuće djeluje činjenica da nitko nije reagirao na ocjenu Suda prema kojoj DORH djeluje protiv pravnog poretka RH