Bivši šef jugoslavenske tajne službe Zdravko Mustač trebao bi u toku dana biti izveden pred istražnog suca Saveznog vrhovnog suda u Karlsruheu koji bi trebao odlučiti o zadržavanju u istražnom zatvoru, priopćilo je Glavno državno odvjetništvo pri njemačkom Saveznom vrhovnom sudu.


U istom priopćenju se potvrđuje da je “72-godišnji državljanin Republike Hrvatske Zdravko M.” izručen Njemačkoj na temelju europskog uhidbenog naloga.

Navodi se kako je Zdravko Mustač osumnjičen da je pružao pomoć pri ubojstvu “jugoslavenskog oporbenog političara” Stjepana Đurekovića 1983. u Wolfratshausenu pokraj Muenchena te da je djelovao kao nalogdavac djelatniku jugoslavenske tajne službe Josipu Perkoviću koji je logistički pripremao Đurekovićevo ubojstvo. Perković se od siječnja ove godine nalazi u istražnom zatvoru u Muenchenu gdje čeka suđenje zbog sumnje u umiješanosti u ubojstvo Đurekovića.

“Zdravko M. se sumnjiči da je kao voditelj bivše jugoslavenske tajne službe SDS Josipu P., protiv kojeg se također provodi istraga, dao nalog za planiranje i logističku pripremu ubojstva Stjepana Đurekovića”, stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva.

Josip Perković je djelovao kao “vodeći časnik” Krunoslavu Pratesu koji je zbog sudjelovanja u ubojstvu Stjepana Đurekovića 2008. na sudu u Munechenu osuđen na doživotnu zatvorsku kaznu, dodaje se.

Mustač je u četvrtak popodne u zagrebačkoj zračnoj luci predan njemačkim vlastima. U pratnji njemačkih policajaca otputovao u Muenchen redovnom linijom Lufthanse u 16.50 sati.

Za razliku od Perkovića, čije je izručenje odmah odobreno na zagrebačkom sudu, velikogorički sud, koji je prvi odlučivao o Mustaču, u siječnju je zbog zastare odbio njegovu predaju Njemačkoj.

No, Vrhovni sud je početkom ožujka prihvatio žalbu obitelji Đureković i ukinuo rješenje Županijskog suda u Velikoj Gorici, a zatim je odlučio da će o Mustačevu izručenju iznova odlučivati Županijski sud u Varaždinu. Taj je sud odobrio izručenje krajem ožujka, a takvu je odluku nakon Mustačeve žalbe potvrdio Vrhovni sud prije tri dana.

Zdravko Mustač rođen je u Zagrebu 1942., a nakon završenoga studija ekonomije počeo je 1964. raditi u Centru Službe državne sigurnosti Zagreb. Od 1979. do 1982. bio je načelnik toga centra, a od 1982. do 1986. zamjenik republičkog sekretara za unutrašnje poslove, odnosno načelnik SDS-a u Hrvatskoj.

Političko vodstvo SR Hrvatske po ključu je 1986. Mustača predložilo za novoga šefa saveznoga SDB-a u Beogradu i na tome mjestu ostao je do početka 1991. godine. Nakon povratka u Zagreb, imenovan je zamjenikom predstojnika Ureda za zaštitu ustavnog poretka (UZUP) koji je vodio Josip Manolić. Mustač je bio i zamjenik predsjednika Kriznog stožera Republike Hrvatske. Nakon ukidanja UZUP-a bio je neko vrijeme savjetnik Hrvoja Šarinića, koji je tada bio predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost (UNS).


M.M.

 

Vezani članci:

 

-Vrhovni sud odbacio žalbe: Slijedi izručenje Zdravka Mustača Njemačkoj

-Bože Vukušić: Zastrašujuće djeluje činjenica da nitko nije reagirao na ocjenu Suda prema kojoj DORH djeluje protiv pravnog poretka RH

-Zdravko Mustač izručen njemačkim vlastima