Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91.(UHBDR91.) ogorčena je prijedlogom da se neke ulice počnu nazivati i po komunističkim zločincima. Nu, i to smo doživjeli.  Neka tzv. Inicijativa mladih za ljudska prava povela je kampanju u Gradu Zagrebu da se među ostalim jedna ulica ili trg u glavnom gradu nazove i imenom Slobodana (Divka) Budaka. Riječ o bivšem značajnom članu UDBE, koji je vrlo rano, odmah nakon završene srednje škole, 1955., pa niz godina iza toga, kao bivši referent UDB-e, (!) obavljao dužnost zamjenika javnog tužitelja.(sic!)


Nikome nije smetalo da jedan srednjoškolac obavlja tako visoku udbašu zadaću, jer je čitavo vrijeme radio – kako vjetar puše. Mnoge je nevine Hrvate progonio, zatvarao, mučio. Onda, nakon 1971., kad je kao vrlo ambiciozan javni tužitelj želio na još veću funkcije, dokazavši se progonom nevinih Hrvata, te godine ovaj gospodin ili drug, kad mu nisu dozvolili da "ide dalje", okreće ploču, vidjevši da je već dosta, odnosno previše zla učinio (za što mu nije pala ni vlas s glave). Hrabro je podnio ostavku (svaka mu čast)  na mjesto komunističkog javnog tužioca, jer tobože želio je biti "bolji", i više nije želio tobože proganjati hrvatske studente i disidente (a dotle ih je progonio da im se  ni broja ne zna). Komunisti, koje je do tada vjerno služio, nisu mu nakon toga dali više ni da otvori odvjetnički ured. Međutim, nakon uspostave hrvatske nezavisnosti, eto ti još jednog bivšeg udbaša "u prvim redovima". Ne, nije krenuo na ratište, već je postao jedan od osnivača Hrvatskog helsinškog odbora, čije je djelovanje, poglavito tada bilo usmjereno na progon žrtava hrvatskog Domovinskoga rata. A da jabuka ne pada daleko od grane, njegov otac, Divko Budak, bio je istaknuti komunista, veliki borac za Broza i Jugoslaviju. Strijeljan je, od strane ustaša, 14. srpnja 1941. u Kerestincu. Proglašen je narodnim herojem i već  godinama ima svoju ulicu u Zagrebu! No da sve ne bi ostalo na tome, "sad je red" da se jedna ulica ili trg, prema Inicijativi nekakvog odbor mladih za ljudska prava(sic!) u glavnom gradu nazove i po imenu ovog bivšeg udbaša, a ako ima sina ili kćer vrlo se lako može dogoditi da će netko i nekoga od njih uskoro možebitno predložiti ako ništa drugo onda da dobiju dostojanstveni spomenik!

Obzirom da je prošlo 23 godine od početka srpske agresije i 18 godina od završetka krvavog obrambenog Domovinskoga rata, ovaj prijedlog, kao i ostale koje su predložili "inicijatori", jedino možemo smatrati kao još jednu od niz provokacija i mržnje prema svemu što je hrvatsko. Naime, ako je tko zaslužio nazive ulice i trgova u glavnom gradu, ali i ostalim gradovima i mjestima, u pravom su redu to zaslužili ljudi koji su dali živote u obrani i stvaranju slobodne, samostalne i neovisne hrvatske države, a njih uistinu ima pregršt. Međutim, to skupinu ovih "mladih skojevaca" ne zanima, jer su im očevi, ali i neki od onih koji su ih podržali,  također možebitno bili ili ostali udbaši, a udbaš udbašu, za razliku od Hrvata Hrvatu, uvijek zna izaći u susret.

Stoga je naš odgovor, ne i ne ulica ili trg bivšem udbašu Slobodanu Budaku! Po njemu se jedino može zvati neko dvorište od onih kojih su iznijeli ovu sramotnu inicijativu. I ništa više.


Mladen Pavković