Predstavljanje nove knjige Mate Kovačevića „Sudbina hercegbosanskih Hrvata – Suverenost u okviru EU federalizma“ održat će se u četvrtak, 24. travnja, u 19 sati u prostorijama Hrvatskoga slova (prizemlje Nacionalne i sveučilišne knjižnice, Hrvatske bratske zajednice 4, Zagreb).


Knjigu će predstaviti zastupnica u Europskom parlamentu Zdravka Bušić, član Predsjedništva HDZ-a Milan Kovač, književnik Hrvoje Hitrec, urednik knjige prof. dr. Mate Ljubičić i autor Mate Kovačević.

Predstavljanje će voditi književnik Stjepan Šešelj.

Prof. Miroslav Tuđman u recenziji piše kako knjiga nije samo kronologija  sudbine Hrvata u BiH početkom 21. stoljeća.

Ona, smatra Tuđman, postavlja pitanje odgovornosti svih onih koji nisu poduzeli ništa, kao i svih onih koji rade protiv uspostave hrvatskoga entiteta, protiv primjene demokratskih vrijednosti i standarda za koje se suvremena Europa i demokratski svijet zalažu.

Knjiga zasijeca duboko u strukturu bosanskohercegovačkoga društva i sadašnje neodržive politike. Podijeljena je u deset cjelina – U vrtlogu heretične povijesti, Reisovi islamizmi, Bošnjačenje Hrvata, Ples međunarodnih strategija, Neoosmanske tenzije u BiH, Unitaristi i federalisti, Islamistički antiamerikanizam, Bošnjački „Memorandum“, Međunarodno ribanje i bh. pregovaranje, Trijalizmom protiv centralizma i separatizma.

Knjiga je objavljena u nakladi Hrvatskoga slova.

 

R.Horvat