Roman Leljak, slovenski publicist i istraživač arhiva izjavio je u emisiji Bujica Osječke TV da posjeduje dokument jugoslovenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.


” Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak i dodao da je taj dokument preveden na njemački jezik i dostavljen njemačkim pravosudnim organima.

>>Bože Vukušić za Hrvatski tjednik: Samo nagodba može Perkovića i Mustača spasiti od doživotne robije

U siječnju ove godine na tiskovnoj konferenciji u Ljubljani Leljak je iznio dokaze da je ubojstvo hrvatskog emigranta Nikice Martinovića 1975. u Klagenfurtu odobrio nekadašnji načelnik slovenske Službe državne sigurnosti Janez Zemljarič.

“Riječ je o planu operativnog dijela akcije pod nazivom Bleiburški vod, koju je provodila Služba državne sigurnosti. Taj je plan za 1975. godinu potpisao Janez Zemljarič, a u njemu se spominje eliminacija dijela hrvatske političke emigracije te nastojanja da se među njezinim dijelovima stvori nepovjerenje”, ustvrdio je tada Leljak. Austrijska kriminalistička policija iz Klagenfurta poslala je Leljaku molbu da joj dostavi sve dokumente i saznanja koja ima u vezi s ubojstvom hrvatskog emigranta Nikice Martinovića.


Leljak je prošle godine ustvrdio da je slovenska Udba 1972. u Salzburgu otela emigranta Stjepana Crnogorca, koji je onda prevezen u Sloveniju i ondje najprije ispitivan, a potom tajno likvidiran bez ikakva suđenja te pokopan na nepoznatome mjestu, vjerojatno u Kočevskom rogu.


M.M.