Dom naroda parlamenta Bosne i Hercegovine u utorak je potvrdio odluku o smjeni Fahrudina Radončića s dužnosti državnog ministra sigurnosti, čime je ona i stupila na snagu jer ju je u ožujku podržao Zastupnički dom.Glasovima zastupnika iz bošnjačkih i srpskih stranaka Radončić je smijenjen na temelju inicijative koju je pokrenula Stranka demokratske akcije (SDA) uz ocjenu kako je dosadašnji ministar sigurnosti snosi odgovornost jer nije poduzeo nikakve mjere kako bi zaštitio državnu imovinu od uništavanja na prosvjedima 7. veljače kada je, među ostalima, zapaljena zgrada Predsjedništva BiH.

Sukladno ranijim najavama protiv smjene Radončića bili su zastupnici iz HDZ BiH. Predsjednik te stranke Dragan Čović uoči odlučivanja je izjavio kako je Radončić zapravo dobro radio svoj posao, a ocijenio je i kako njegovom smjenom dolazi u pitanje postojanje bilo kakve vladajuće većine na državnoj razini jer to znači i izlazak Saveza za bolju budućnost (SBB) iz vlasti.

>>Božo i Damir Ljubić napuštaju 'devedesetku' – izvjesno formiranje nove političke stranke koja će djelovati u okviru HNS-a

Sam Radončić nije nazočio sjednici Doma naroda na kojoj se odlučivalo o njegovoj smjeni, no prije toga je izjavio kako to smatra epilogom "teškog političkog sukoba" koji je izbio između njega i predsjedatelja Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića i ministra vanjskih poslova Zlatka Lagumdžije.

Povod tom sukobu, tvrdi Radončič, bilo je tumačenje onoga što se zbivalo na ulicama bosanskohercegovačkih gradova tijekom prosvjeda u veljači.

"Oni misle da je to antinarodni čin koji treba sankcionirati, a ja sam se ponašao kao odgovoran političar koji razumije svoj narod i ne želi ga tući", ustvrdio je Radončić.

>>Gordon N. Bardos, predsjednik SEERECON-a: BiH ne može krenuti naprijed sve dok ne dođe do rješavanja hrvatskog pitanja

On i danas tvrdi kako je najvažnije da 7. veljače kada su neredi ekskalirali i kada su zapaljene vladine zgrade u Sarajevu, Zenici i Tuzli nije bio ljudskih žrtava jer bi u protivnom, po njegovoj ocjeni, i u BiH nastupio "ukrajinski scenarij".

"Vrijeme i predstojeći izbori pokazat će tko je ispravnije postupio", kazao je Radončić dodajući kako ga pozicija u ministarstvu sigurnosti zapravo i ne zanima jer se kani posvetiti izradi gospodarskog programa kojega bi počeo primjenjivati nakon izbora u listopadu. "Ja tada očekujem pobjedu", poručio je Radončić.

M.M.