Ravnateljstvo policije, kao ni ministar pravosuđa Orsat Miljenić u ponedjeljak nisu željeli potvrditi, ali ni demantirati medijske napise da Njemačka traži izručenje još trojice pripadnika bivše jugoslavenske tajne službe u vezi ubojstva hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, zbog čega su toj državi već izručeni bivši udbaši Josip Perković i Zdravko Mustač.


Prema medijskim natpisima, riječ je bivšim djelatnicima tajne službe Miši Deveriću, Franji Vugrincu i Goranu Ljubičiću. Deverićev odvjetnik Petar Pavković je potvrdio da i on ima informaciju o uhidbenim nalozima, ali također neslužbenu.

U medijima se ovih dana također pojavila i informacija da Josip Perković u njemačkom zatvoru prokazuje druge udbaše i umiješane u Đurekovićevo ubojstvo.

O novim izručenjima u slučaju Perković i Mustač, kao niti o mogućnosti da Perković i Mustač postanu pokajnici, odvjetnik Anto Nobilo ne zna ništa.

-Priča se, ali koliko čujem u hrvatski pravosudni i policijski sustav nije ništa stiglo. Bože Vukušić širi te glasove“ - kazao je Nobilo u izjavi za narod.hr, optužujući tako ekspertnog svjedoka za širenje netočnih informacija.

>>Bože Vukušić za Hrvatski tjednik: Samo nagodba može Perkovića i Mustača spasiti od doživotne robije

Tvrdnje da je Perković s nekim u kontaktu - sve su lažne, rekao je Nobilo i naglasio da je u kontaktu jedino s njim te s njemačkim odvjetnicima.

-Nitko ga drugi nije posjetio, obitelj na njegov zahtjev još nije bila. Sam je u ćeliji, a sustav je takav nema komunikacije s drugim zatvorenicima - tvrdi Nobilo.

>>Josip Jurčević: Perković i Mustač mogu prouzročiti pravosudno-politički pomor upravljačke elite u Hrvatskoj

Roman Leljak, slovenski publicist i istraživač arhiva izjavio je da posjeduje dokument jugoslovenske tajne službe koji tereti Josipa Perkovića u slučaju ubojstva Stjepana Đurekovića.

” Riječ je o pravilniku koji je napravljen u samo 17 primjeraka, jedan je završio u slovenskom arhivu i ja ga imam”, rekao je Leljak, čije je navode potvrdio i Bože Vukušić.


R.H.