Hrvatski svjetski kongres (HSK), zabrinut za ugled Hrvatske u svijetu, uputio je premijeru Milanoviću pismo smatrajući da manipuliranje brojkama ubijenih u sustavu logora Jasenovac također zaslužuje osudu, kao i svi zločini koji su počinjeni.


HSK u pismu podsjeća da su povodom nedavnog obilježavanja Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracijskom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini, brojne delegacije i pojedinci položili vijence na grobnom polju “Topole” u Kozarskoj Dubici.

Uz preživjele logoraše vijence su položili i potomci žrtava iz Republike Srpske i Srbije, predsjednik Republike Srpske, razne delegacije kao i veleposlanici i predstavnici veleposlanstava  iz Rusije, Češke, Velike Britanije, Njemačke, SAD-a, Nizozemske, Belgije i Luksemburga itd.

“Svi zločini pa i oni najmanji zaslužuju javnu osudu ali isto tako zaslužuje osudu i manipuliranje brojem pobijenih. Tako se u izvješću o ovoj komemoraciji govori da je  prema nekim procjenama u Gradini ubijeno i zakopano više od 360.000 ljudi, pretežno Srba, a u razdoblju između 1941. i 1945. godine u sistemu koncentracijskih  logora “Jasenovac” ubijeno je oko 700.000 djece, žena i staraca.  (Ono što nije rečeno je to da su u Jasenovcu bila čak tri različita logora, jedan od 1941-1945; drugi od 1945-1948 i treći od 1948-1951, a žrtve sva tri logora ne mogu biti svrstane samo u jedan logor i jedan zločin!)”, stoji u pismu upućenom premijeru Milanoviću.

“Budući da su na toj komemoraciji nazočili veleposlanici stranih zemalja ovakva vrsta lažne i  zlonamjerne manipulacije s brojem žrtava šteti hrvatskom narodu. Vrijeme je da se tim krivotvorinama stane na kraj. Zločine koji su počinjeni ne može se i ne smije zanijekati a još manje opravdavati, ali isto tako ne može se dopustiti da ih se omalovažava kad se brojku pobijenih uveličava ad nauseum!”, upozorava HSK.

Dodaje se da “ovakva vrsta falsificiranja povijesti nije samo napad na počinitelje ovih zločina nego i na cijeli hrvatski narod”.

“Ideološki motivirane podjele koje su nekad među nama postojale nemaju mjesta u današnjoj demokratskoj Hrvatskoj. Zato i naša stajališta u obrani hrvatskog imena pred svjetskom javnošću trebaju biti u okviru zajedništva. Samo istinom i zajedničkim stajalištima promjenit ćemo sliku o nama u svijetu”, stoji u pismu premijeru Zoranu Milanoviću koje potpisuje glavni tajnik HSK Stjepan Asić.

 

M.M.