Sinoć je u Ljubuškom, u iznimno emotivnoj atmosferi,  predstavljena knjiga  „Od Bleiburga do Ljubuškog - Svjedočenja preživjelih" autora dr. Ante Čuvala.


Ovu iznimno vrijednu  knjigu, koja govori o stradanju Ljubušaka tijekom II. svjetskog rata i poraća, predstavili su mr. sc. Radoslav Dodig i mr. sc. Ante Paponja, kao i sam autor. Na kraju predstavljanja nazočnima se obratio i Mostarsko-duvanjski biskup msgr. Ratko Perić.

Govoreći o knjizi Dodig se posebno osvrnuo na demografske žrtve koje je Ljubuški dao tijekom II. svjetskog rata i poraća.

-Imajući u vidu ukupan broj žrtava u općini Ljubuški, nameće se zaključak kako ovaj narod i njegove demografske gubitke u II. svjetskom ratu i poraću možemo usporediti sa olovkom kojoj je „ciljano iščupana srčika“ – naglasio je Dodig, zahvaljujući Čuvalu na iznimnom trudu uloženom na očuvanju od zaborava cijelog niza ljudskih sudbina.

>>Izvješće tajne službe britanske VIII. armije iz svibnja 1945. - Hrvate smo partizanima izručivali prijevarom! (VIDEO)

Prosuđujući povijesni trenutak u kome se sve ovo događalo mr. sc. Ante Paponja je istaknuo kako su kreatori obnove Jugoslavije, na samom koncu II. svjetskog rata, hrvatski narod izložili pred tri paklena plana koja su imala za cilj otupiti oštricu protivnicima Jugoslavije i zagovornicima opstanka hrvatske nacionalne države.

-Prvi je plan britanski pokušaj puča Lorković-Vokić, koji je trebao dovesti do sukoba Hrvata s njemačkim postrojbama i velikim žrtvama s hrvatske strane. Drugi je plan ulazak Rusa na prostor Hrvatske i primjena plana kakav su proveli tada u istočnoj Njemačkoj. Kao što znamo, ta dva plana nisu uspjela, ali je uspio treći. Riječ je naravno o Bleiburškoj tragediji i mnogobrojnim križnim putovima koji su nakon toga uslijedili – istaknuo  je Paponja.

>>Michael Palaich, autor filma "Bleiburška tragedija": Velika Britanija je suučesnik u komunističkim zločinima nad hrvatskim narodom (Video)

Dr. Ante Čuvalo, čovjek koji je knjigom „Od Bleiburga do Ljubuškog" otrgnuo od zaborava dio svjedočanstava živih svjedoka tih olovnih vremena, rođen je u Proboju kod  Ljubuškog. Kao mladić pobjegao je preko granice iz bivše države i prošao logore u Italiji. U SAD-u je  završio filozofske i teološke znanosti, doktorirao povijest i radio kao sveučilišni profesor. Zbog svog domoljubnog angažmana među hrvatskim iseljeništvom bio je stalna meta jugoslavenske UDBA-e o čemu postoji i obimna dokumentacija. Prije pet godina 2009. godine vratio se u rodni kraj sa suprugom Ikicom, profesoricom španjolskog jezika.

Prilikom predstavljanja ove vrijedne knjige posjetitelji su imali priliku vidjeti zdjelicu/porciju - uspomenu na Križnom putu pok. Stanka Čotića, čija se obitelj pobrinula da posuda iz Zagreba stigne za ovu prigodu u Ljubuški.

 

D. Š.