Njemačka policija istražuje okolnosti pod kojima je 1989. na teritoriju te države ubijen emigrant Anto Đapić podrijetlom iz Livna u Bosni i Hercegovini, a u provjere je uključen i MUP Federacije BiH, potvrdio je u petak ravnatelj Uprave policije tog entiteta Dragan Lukač. Nećak ubijenog, Anto Đapić koji je protiv nepoznatog počinitelja u Muenchenu 1999. godine i podnio prijavu kazao je kako je sasvim moguće da je njemačka policija „na jednom ozbiljnijem tragu i da se može očekivati nešto konkretnije i jasnije“ te kako je zadovoljan zbog napredovanja istrage.


U telefonskom razgovoru za portal narod.hr Anto Đapić je izjavio kako nema još nikakve informacije o istrazi, no osjeća veliko zadovoljstvo i olakšanje jer je uspjelo to što je radio preko 20 godina.

„Ja se nadam da je ta dugogodišnja istraga koju je njemačka policija i tužilaštvo provodilo  na kraju urodila plodom i uvjeren sam da će doći do konkretnih rezultata, do konkretnih podataka i to je nešto što mene veseli. Ubojstvo  mog strica Ante Đapića bila je velika tragedija za moju obitelj i kada bi se to razriješilo, svima bi nam bilo lakše“, kazao je Đapić.

>>Hoće li Sredoje Nović i Anđelko Hrgić postati 'bosanski Perković i Mustač'?

„Od 1992., 1993. godine sam na tome radilo i to je trajalo punih 10 godina dok nismo došli do konkretnih podataka koji su mogli upućivati na određene tragove. I sad nakon toga se to intenziviralo i kad su informacije iz UDBA-e otkrivene u Hrvatskoj, stvari idu  puno snažnije i puno čvršće. Sasvim je moguće da je njemačka policija na jednom ozbiljnijem tragu i da se može očekivati nešto konkretnije i jasnije“, tvrdi Đapić.

Na pitanje smatra li kako su informacije povezane s izručenjem Perkovića i Mustača, Đapić tvrdi kako jesu.

“Da, sve je to povezano. Sve je to proces, ima sve više i više informacija i moći će se napraviti rekonstrukcija čitavog događaja. Oni su riznice znanja oko toga kako je to funkcioniralo i tko bi to mogao biti. To je otegotna okolnost što je UDBA djelovala na republičkom principu. Dakle, bosanska UDBA nije mogla djelovati u odnosu na hrvatsku, a da nisu imali određenu komunikaciju. Ja vjerujem da tu stvari mogu donijeti urod, a vjerujem i da je policija odradila svoj dio posla“, smatra Đapić te navodi kako je surađivao s federalnom policijom BIH.

„Sve je to uvjetovalo da je njemačka  policija došla do nekih spoznaja koji su mogli ozbiljnije ponovo otvoriti slučaj. Dakle, istraga je bila vođena kad je on bio ubijen i tada je sve stalo jer nije bilo novih dokaza. Ja sam to ponovno potaknuo i otvorio i sada je to uzelo jednog snažnijeg zamaha. Ja se nadam dobrim rezultatima istrage“, rekao je Đapić.

>>Čelnik SIPA-e BiH pod istragom njemačkog pravosuđa ?

Anto Đapić smatra kako su motivi ubojstva trenutno špekulacije te kako iza stoji ondašnja jugoslavenska Služba državne sigurnosti.

„Ja u to ne ulazim.  On je bio politički javna osoba i djelovao je kao hrvatski emigrant i nama je bilo logično baciti sumnju na tajnu jugoslavensku policiju. Mi smo došli do nekih informacija, do nekih dokumenata koji su upućivali na da je on bio predmetom obrade jugoslavenskih tajnih policija i to je bilo više nego dovoljno da pokrenem istragu.  Nama je najbitnije da se to otkrije“, zaključio je Đapić za narod.hr.

Hrvatski emigrant Anto Đapić ubijen je u Njemačkoj 26. lipnja 1989. godine u 62. godini pod nerazjašnjenim okolnostima. Njegova obitelj za likvidaciju sumnjiči bivše pripadnike jugoslavenske tajne službe.

R.H.