Ovih dana slovenski publicist Igor Omerza objavio je knjigu „Nazovi U za umorstvo“, u kojoj otkriva tajne Udbe oko umorstva hrvatskog studenta Stjepana Crnogorca, sudionika Hrvatskoga proljeća.Omerza je najveću ulogu u umorstvu Crnogorca pripisao slovenskim pripadnicima Udbe, premda je ona, kako ističe u svojoj knjizi, djelovala prema diktatu savezne Udbe u Beogradu, koja je u „Stjepanu Crnogorcu vidjela opasnoga političkoga neprijatelja i odlučila ga likvidirati“, piše Slobodna Dalmacija.

O tome gdje je ubijen i sahranjen Crnogorac Omerza zna više nego mnogi drugi sadašnji i bivši političari u Sloveniji, ali ipak nije kategoričan.

-Najveća jest vjerojatnoća da je Crnogorac ubijen negdje u Sloveniji. O tome kako se to točno dogodilo neka progovore oni slovenski udbaši odnosno udbaški dužnosnici, koji su još živi i koji to dobro znaju. Konkretno mislim prije svega na Borisa Mužiča, Marjana Orožena i Silvu Gorenca -rekao je Igor Omerza, opisujući i detalje uhićenja.

>>Bože Vukušić: Državni terorizam u SFRJ i likvidacija Stjepana Crnogorca

Tvrdi da je Crnogorac uhićen 3.srpnja 1972.godine.

-Crnogorca su uhitili 3.srpnja 1972.godine u Salzburgu i pod lažnim imenom ga sproveli u Sloveniju, odnosno Jugoslaviju“. Sam čin umorstva je izvršen, prema podatcima publiciste Omerze „najkasnije prije mjeseca rujna 1972.godine, odnosno prije početka sjednice predsjedništva SFRJ“ – navodi Omerza.

Ovu knjigu, predstavljenu u Cankarjevome domu u Ljubljani, izdala je austrijska nakladnička kuća „Mohorjeva družba“ iz Klagenfurta (Celoveca) na slovenskome jeziku.

 

R.H.