Josip Boljkovac, bivši Udbaš, na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođen je optužbi za nestanak ili bolje rečeno likvidaciju dvadeset i jednog civila, hrvatskih građana, iz Duge Rese, što se dogodilo  još 1945. To nije bilo ništa drugo nego još jedan cirkus!


Na taj način i svi ostali bivši Udbaši dobili su krila, pa sad i dalje mogu plesati "Žikina kola". Boljkovac je primjer na koji su  način bivši Udbaši preokretali kapute na početku devedesetih godina te bez provjera postajali kao i on čak i ministri u Vladi Republike Hrvatske. Ovaj poznati Udbaš čim je stao na hrvatsku stranu odmah je dobio mjesto prvog ministra policije!? Za sobom je poveo, kao guske, i ostale manje poznate Udbaše, od kojih se većina danas primirila, pa djeluju iz drugog ili trećeg reda. Ali, djeluju. Boljkovca kao šefa karlovačke Kotarske OZNE (Odjeljenje za zaštitu naroda, koja je bila preteča Udbe) trebalo je suditi kao Udbaša, a potom i kao čovjeka koji se "uvalio" u visoku hrvatsku politiku, koja je od njega imala samo i isključivo štete.

Nikada nije bio na strani Hrvatske, baš kao ni niz ostalih Udbaša koji su  nakon sloma komunizma legalno našli drugi posao, odnosno bili su zaduženi da i dalje progone Hrvate, ali ovog puta čak i kao kamenolomski ministri u hrvatskoj Vladi. Čudi nas da nisu našli za progon nekog drugog Udbaša, a ne ovog jadnika kojem je već 94 godine života. Ako su htjeli progoniti Udbaše puna ih je Hrvatska.

Ovako su od Boljkovca napravili mučenika, što ovaj nikako nije zaslužio. Znajući da će od svega ispasti komedija, ovaj je Udbaš neki dan došao na sud u vozilu Crvenog križa. Vraga bi došao da nije znao da će biti oslobođen (Udba sve dozna!). I bez obzira što se radi o nepravomoćnoj presudi valjda je sada već svima jasno da smo došli do novog cirkusa te da ćemo se ovim slučajem zabavljati narednih nekoliko tjedana. Međutim, da sve ne ostane na ovome,

Državno odvjetništvo RH već bi trebalo podići nove optužnice, jer nije Boljkovac jedina "crna vrana". Sad je došlo vrijeme za ono što među ostalim traži i za što se zalaže Stožer za obranu hrvatskog Vukovara – lustraciju.

E, da vidite kakvih će tada biti cirkuskih vratolomija!

Mladen Pavković