Članovi građanske udruge „Krug za trg“ danas su na središnjem zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića prosvjedovali s velikim transparentom „Zločinci i zatirači ljudskih prava nisu zaslužili imena trgova“ tražeći preimenovanje naziva Trga maršala Tita u Zagrebu u Kazališni trg, Sveučilišni trg ili neko drugo prikladno ime. .


„Hrvatsku javnost treba upozoriti da je zadnji trenutak da se Trg maršala Tita ukloni sa zagrebačkog trga na kojem je Hrvatsko narodno kazalište. Opće poznato je da je Tito bio zločinac, predvodnik komunističkog režima koji je odgovoran za mnoga stradanja i tražimo da se pitanje trga riješi“, rekla je koordinatorica građanske inicijative „Krug za trg“ Maja Runje, a prenosi Narod.hr.

Istaknula je kako udruga traži da Trg maršala Tita ubuduće nosi ime Kazališni trg, Sveučilišni trg ili bilo koje drugo prikladno ime.

Runje je istaknula kako su većinom „loša imena“ trgova i ulica uklonjeni.

„Valja se podsjetiti da smo ipak sretni da je preko 95 posto loših imena uklonjeno i to obično zaboravljamo. Imali smo primjerice trg Lenjina, Socijalističke armije i razna druga imena koja su podsjećala i koja su odgovorna za nesreću hrvatskoga naroda. Dakle, neka lustracija javnog prostora se dogodila, ali još uvijek je ostao Titov trg na nekoliko mjesta u Hrvatskoj“, napomenula je Runje te dodala kako primjerice u Zagrebu jedna ulica nosi „kritično ime“.

„U Zagrebu postoji Ulica Vladimira Ranogojca, čovjeka koji je u poslijeratnim godinama potpisivao brojne smrtne presude komunističkim neistomišljenicima. Kasnije je, čini mi se, bio čovjek odgovoran za stolni tenis i kad danas gradske vlasti upozoravamo na to ime, kažu da je bio ugledni sportski djelatnik“, zaključila je Runje.

 

M.M.