Više stotina vjernika Duvanjskoga dekanata, osobito vjernika podno Ljubuše, okupilo se na Lugu gdje je misno slavlje za 83-oje stradalih u Drugome svjetskom ratu predvodio don Željko Majić, generalni vikar Mostarsko-duvanjske biskupije, javlja tomislavcity.com.


Na početku sv. mise djeca su položila upaljene svijeće za svaku od ovih nevinih žrtava, a pročitana su i njihova imena. U ime Udruge Lug - Poljica, koja je osnovana radi očuvanja uspomene na žrtvu nevino stradalih, položen je vijenac.

U prigodnoj propovijedi don Željko je istaknuo:

- I u ovom danu spomena na naše drage pokojne, nismo kao oni koji se u Boga ne uzdaju, koji su ispunjeni mržnjom, nekom osvetom, naglaskom na negativno, već smo mi oni koji i u ovim teškim momentima čitamo Božju volju. Ne Božju volju da čovjek ubije čovjeka, već Božju volju da se svi spasimo. Za ljudsko spasenje je potrebno da umre njegov Sin, a za naše spasenje i život, i spasenje ovoga mjesta njihova patnja i smrt daju smisao. I ako to tako shvaćamo i u srcu doživljavamo, onda nećemo stavljati naglasak na zločine i njihove motive, već u ovom svetom danu zahvaljivati za svetost ove žrtve.

Božja je volja da živimo njegovo Evanđelje i ostvarujemo dvije Isusove zapovjedi ljubavi koje su jače od bilo koje moći ovoga svijeta, naglasio je don Željko Majić.

Misa na ovome mjestu služi se prve nedjelje nakon blagdana Rođenja sv. Ivana Krstitelja.

 

M.M.