Predsjednik Republike Ivo Josipović nije se spreman suočiti s ulogom svog oca Ante Josipovića u kažnjavanju 71-aša i donošenju političkih odluka o udbaškim ubojstvima, smatra istraživački novinar Željko Peratović.


Peratović podsjeća da Josipovićeve prozivke o djelovanju paraobavještajnom sustavu nisu ništa novo. Prvom je označio onu u vrijeme prošle predsjedničke kampanje, a njenim kreatorima imenovao je Sašu Perkovića i Domagoja Margetića.

-Prvi put kad je lansirana tzv afera preko Domagoja Margetića da paraobavještajno podzemlje dila dosjeima predsjedničkih kandidata. Što je zapravo poslužilo čepljenju usta svima onima, koji bi nezavisno od toga tko je te dosjee slagao, priupitali predsjedničkog kandidata Josipovića za političku prošlost njegova oca, za nemoralne radnje oko štedionice “Zlatice”, za moguće ljubavne afere, pa možda i za vezu s Markom Vojkovićem, Emporionom i ZAMP-om. I naravno, time je Josipović legendirao razlog zašto od Mesića preuzima Sašu Perkovića – jer mu je nezakonito pomogao – navodi Peratović u članku objavljenom na 45lines.com.


Kao drugi primjer navodi slučaj vezan za paket bombu u veleposlanstvu RH u Berlinu, neposredno uoči Josipovićevog posjeta.

-Slično je bilo i za predsjednikovog posjeta Berlin u kada je inscenirao da je neka nazovi-emigrantska skupina poslala paket bombu u veleposlanstvo RH u Berlinu uoči Josipovićevog posjeta. Tada su cijeloj priči asistirali novinari Drago Pilsel, koji je prvi otpao kao službenik Ureda Predsjednika, kamo se strašno želio ugurati. On je istodobno s pričom o borbi vodio verbalni rat sa skupinom tzv udbodesničara iz HČSP-a kako bi se pojačao dojam da su hrvatski desničari spremni na svaki oblik nasilja – ističe Peratović.

>>Iza bombe u Berlinu stoji prepoznatljiv rukopis Udbe!

Domagoj Margetić je odigrao još jednom značajnu ulogu medijskog spašavanja Ive Josipovića.

-Pri kulminaciji Indexovog serijala o upletenosti Ive Josipovića u monoplistički harač koji u ime ZAMPA-a ubire tvrtka predsjednikova prijatelja Emporion, Domagoj Margetić je službeno primljen u Uredu Predsjednika, navodno mu predao svoj “Dosje Hypo” I zajednički se slikali mobitelom. Potom je Margetić oštrije zaigrao. Doveo je skupinu iskrenih, isfrustriranih zviždača k predsjedniku, posrednik je bio neizbježni Saša Perković. Naravno, Josipović im je dao lažnu nadu, a u javnosti ostavio sliku skrbnika koji ne zaboravlja svoja predizborna obećanja o “Novoj pravednosti” – tvrdi Peratović.

>>Tko je u biti Domagoj Margetić?

Izravna posljedica ovih aktivnosti, prema Peratovićevom mišljenju, je sukob između Ive Josipovića i Milorada Pupovca.

-Mainstream mediji nisu spominjali Index-ovo i otkriće Novosti popularno zvano “Zamporion”. Jedini je reflex stigao od samog Josipovića koji je zaratio s Miloradom Pupovcem, s kojim je do tada zajedno s njegovom suprugom, novinarkom Slavicom Lukić, bio kućni prijatelj. Naime, posumnjao je da Pupovčeva supruga dilala spomenute neugodne informacije po njega Indexu i Novostima. Za glavnog urednika Novosti je čak izjavio da je kao maloljetnik za vrijeme rata u Tomislavgradu bio pripadnik HOS-a, a da sad uređuje novine srpske nacionalne manjine – navodi Peratović.

>>Afera ZAMP se nastavlja: Josipovićeva skladba 'Jubilus' i tvrtka čija je direktorica u bijegu pred zakonom - imaju isti naziv

Peratović smatra kako je objavljivanjem „Barbike“ Josipović zapravo htio spriječiti neugodna pitanja o sebi i svojima.

-Sam dokument kao da je pisan i kreirana inverzivna kampanja od strane okušanih PR-ovaca: Krešimira Macana, Zinke Bardić, Marka Rakara, Romana Bolkovića. Podsjeća na video kampanju “Bijes Prvi” protiv ministra Kirina, koju su prema Macanu provodili on, Zinka Bardić i Marko Rakar. Također, u mnogo je elemenata sličan s Macanovim planom kojim je IDS trebao predizborno, uz pomoć “prljavog” PR-a, dobiti “Ladonju” – prosuđuje Peratović.

Peratović također podsjeća da je upravo Romano Bolković bio osoba koja je prije Josipovića plasirao je u javnost dijelove famoznog “Akcijskog plana Barbika” uprijevši prstom u Karamarkov HDZ i prilijepivši seksističku etiketu predsjedničkoj kandidatkinji Kolindi Grabar Kitarović.

>>Bože Vukušić: Umjesto plasiranja plana Barbika, predsjednik je trebao pojasniti vrlo izvjesnu ulogu svoga oca u likvidaciji obitelji Ševo (video)

Kao Bolkovićeve poveznice s Uredom predsjednika Peratović navodi Zrinku Badrić i Sašu Perkovića, ističući kako je upravo Bolković  bio osoba koja je svojedobno povezala odbjeglog generala Vladimira Zagorca i nekoć Mesićevog, a danas Josipovićevog, savjetnika Sašu Perkovića.

Za odnos između Romana Bolkovića i Zrinke Badrić, Peratović tvrdi da datira s konca osamdesetih.

-Romano Bolković je s bivšom Milanovićevom savjetnicom Zinkom Bardić u čvrstim prijateljskim vezama još od 1989. Kada su zajedno za OTV radili na prijenosu “Božićne mise” iz zagrebačke katedrale. Uvijek je bio bliži s političarima, osobito onim iz špijunskih sfera nego li s kolegama iz medija.

>>Mogu li predsjednikovi savjetnici Dejan Jović i Romana Vlahutin dati doprinos u potrazi za 945 nestalih osoba?

Navodi kako nikoga ne treba iznenaditi što Bolković povremeno piše i protiv UDBA-e.

-Bolković u zadnje vrijeme dosta na fejsu piše protiv UDBA-e i apostrofira Perkovića, ali to je njegov modus operandi, a vjerojatno i vivendi – onog kog napada, zapravo mu se ulaguje - zaključio je Peratović.

 

R. Horvat