Nakon što je Milanovićeva Vlada stavila na prodaju bivši komunistički logor na Golom otoku i Partijsku školu u Kumrovcu, ova je tema pobudila interes i u Srbiji.Tako je srpski povjesničar Srđan Cvetković, u izjavi za beogradski Blic istaknuo kako je to ‘u redu’ ako se novom vlasniku uvjetuje da sljedeća namjena kompleksa bude u spomen na razdoblje kad je logor bio u funkciji.

-Ako država nema novca da napravi memorijalni centar, onda treba prepustiti privatnicima da od Golog otoka naprave turističko mjesto gdje će posjetitelji kroz programe, povijesna predavanja i razne događaje moći osjetiti to vrijeme i nešto naučiti - izjavio je Cvetković, istaknuvši kako bi bilo najbolje da kompleks kupe Srbi ili Crnogorci jer je njih bilo najviše na Golom otoku.

-Svaka druga namjena bila bi neprihvatljiva – zaključio je Cvetković.

Milanovićeva Vlada odlučila je prodati i Partijsku školu u Kumrovcu. Iz određenih krugova dolaze i prijedlozi da se Partijsku školu preuredi za turističku ili kongresnu namjenu.

-U Partijskoj školi ima prostora za turističku ili kongresnu namjenu, ali trebala bi sačuvati dio svoje povijesti - izjavio je Dušan Janjić, šef Foruma za etničke odnose.

>>Libijski pobunjenici tvrde: Gadafi financirao Mesića - Mesić opovrgava navode

Neki podsjećaju da je Partijsku školu u Kumrovcu prije nekoliko godina pokušao prodati i Stjepan Mesić. I to nikome drugom nego svom prijatelju i Titovom štovatelju Moameru el Gadafiju. Međutim, toj su se nakani, kao što znamo, ispriječili određeni razlozi.

 

R.H.